Digitális világ

2009.01.25. 10:10

Letölthető videókkal kísérletezik a YouTube

A videók letöltésének lehetőségével kísérletezik a YouTube. Erre utal legalábbis, hogy megjelent egy olyan filmecske az oldalon, ami alatt felbukkant a „Click to download” azaz „Klikkelj a letöltéshez!” hivatkozás.

N. M.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Obama-beszéd az első letölthető anyag a YouTube-on.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]És nem is akármi ">az első letölthető videó: Barack Obama új amerikai elnök egyik, beiktatás előtti üzenetét mentheti le bárki ingyen és bérmentve jó minőségű MPEG4-formátumban a saját gépére. Azóta pedig több hivatalos Obamás klipnél is megjelent a letöltési opció. A YouTube-ról mindeddig csak némi trükközés árán lehetett elmenteni a videókat különböző segédszoftverek felhasználásával, ez az első eset, hogy hivatalosan is megtehetik ezt a felhasználók.

Valószínűleg ez csupán a kezdet, és újabb letölthető videók jöhetnek a megosztón. Szakértők szerint első körben az amerikai kormány hivatalos videóüzeneteit lehet majd letölteni a szájtról. Ez azt is sejtteti, hogy nem véletlenül időzítették az új elnök beiktatásának idejére az új szolgáltatást.

De nem csak Washington, hanem a Vatikán is ráeszmélt, hogy mekkora lehetőséget nyújt a videómegosztón való jelenlét. A jövő héten indítja el saját oldalát a YouTube-on XVI. Benedek pápa: a beszédeiről készült videófelvételek és hanganyagok, illetve a Szentszék hírei lesznek láthatóak és hallhatóak. A célközönséget nem csak a katolikus hívők jelentik, hanem azok az internetezők is, akik rendszeresen szörfölnek a népszerű honlapon.

A bűnözők is rászálltak

Ismét a kiber-bűnözők céltáblájává vált a YouTube: ezúttal az üzenőrendszert használják fel támadásra. Az ismeretlen rosszakarók egy Autodelete.G nevű kártevő terjesztésébe kezdtek. „A felhasználó kap egy üzenetet, amiben az áll, hogy titokban lefilmezték – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security IT-biztonsági cég magyarországi igazgatója –, és az üzenetben természetesen ott a videó linkje is. A trükk nagyon olcsó és szakállas, de pont ez benne a hatékony: sokan már csak reflexből, az első ijedtség miatt rákattintanak. A link természetesen nem egy videóhoz vezet, hanem a kártevőt tölti le a pórul járt felhasználó gépére.”

<!-- Letölthető videókkal kísérletezik a YouTube ÚJÍTÁS Washington mellett a Vatikán is kihasználja a megosztó népszerűségét A videók letöltésének lehetőségével kísérletezik a YouTube. Erre utal legalábbis, hogy megjelent egy olyan filmecske az oldalon, ami alatt felbukkant a „Click to download” azaz „Klikkelj a letöltéshez!” hivatkozás. N. M. A bűnözők is rászálltak Ismét a kiber-bűnözők céltáblájává vált a YouTube: ezúttal az üzenőrendszert használják fel támadásra. Az ismeretlen rosszakarók egy Autodelete.G nevű kártevő terjesztésébe kezdtek. „A felhasználó kap egy üzenetet, amiben az áll, hogy titokban lefilmezték – magyarázta Sándor Zsolt, a Panda Security IT-biztonsági cég magyarországi igazgatója –, és az üzenetben természetesen ott a videó linkje is. A trükk nagyon olcsó és szakállas, de pont ez benne a hatékony: sokan már csak reflexből, az első ijedtség miatt rákattintanak. A link természetesen nem egy videóhoz vezet, hanem a kártevőt tölti le a pórul járt felhasználó gépére.” Obama a YouTube-on. Obama-beszéd az első letölthető anyag a YouTube-on.
FOTÓ: DARNAY KATALIN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva