Digitális világ

2009.01.25. 14:00

Spam: célpont lett a Facebook, etető témává vált a gazdasági válság

A múlt év végi, rövid pihenés után újból támadásba lendültek a spammerek a világhálón, és elárasztották levélszeméttel a felhasználók postafiókjait – derül ki a Symantec januári spam-jelentéséből.

N. M.

Az egyik bűnözői csoport már az év első napjaiban új támadást szabadított a netes világra: egy ismert banknak kiadva magát újévi üdvözlőkártyát küldött, ami – ha az olvasó rákkattintott – személyes adatok megadását kérte. Csaliként azt állították, hogy azért van szükségük az adatokra, hogy egy, a banki csalásokról szóló, sürgős üzenetet postázzanak az érintettnek. Aki azonban bedőlt ennek, saját maga vált csalás áldozatává.

Tízből kilenc szemét

Tavaly a teljes e-mail-forgalom nagyjából 90 százaléka volt reklámlevél Magyarországon – derül ki a Spamwiki tematikus oldal statisztikáiból. Hazánkban is megjelentek az úgynevezett warezspamek, és az év végére teljesen átvették az uralmat. Ezekben a levelekben olyan weboldalakat hirdetnek, amelyeken emelt díjas sms-ért cserébe illegális tartalmakat (filmeket, játékokat stb.) kínálnak. Az egyik ilyen oldal október és december között már tízmilliós nagyságrendben küldött ki spameket. A reklámozott weboldalt a csalók folyamatosan elköltöztetik, és sokszor nem az sms valós díját tüntetik föl.

Az előrejelzések szerint sokaknak különösen nehéz év lesz a mostani, és a levélszemetelők továbbra is hasznot akarnak húzni a gazdasági helyzetből, a nemzetközi válságból. A Symantec szerint a levélszemetelők efféle tárgysorokat használnak az emberek csőbe húzására: „Vészeld át a visszaesést!” vagy „Új munkát találtam neked”.

Az elmúlt hetekben azt tapasztalták a szakértők, hogy a levélszemetelők a Facebook nevű közösségi oldal népszerűségét és jó hírnevét kihasználva is terjesztettek levélszemetet. A gondosan megalkotott üzenet teljesen hasonlít a webhely által gyakran küldött, valódi üzenetekre. Arra kéri a címzettet, hogy kattintson az e-mailben levő linkre, amivel a közösségi hálózatban a csaló által létrehozott, valódi csoporthoz kerül. Innen egy másik honlapra irányítják a felhasználót, ahol személyes információt gyűjtő űrlap kitöltésére kérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva