Egészség

2008.06.26. 06:07

Évente tizennyolc liter szeszt isznak a magyarok

A WHO májusban felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy dolgozzanak ki egységes stratégiát az alkoholprobléma megoldására. A szervezet szerint a magyarok isszák a legtöbbet az unióban, hazánk mégsem rendelkezik még ilyen tervezettel.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="460"] A magyar kormány egyelőre nem rendelkezik megfelelő tervekkel az alkoholfogyasztás visszaszorítására - fotó: AS
[/caption] Magyarországon egy 2006-os WHO-felmérés szerint a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás: évente 18 liter százszázalékos szesz fogy el fejenként. Ennek a negyede ráadásul illegálisan előállított alkohol. Összehasonlításként: a leggyakrabban szórakozni járó britekre 13 liter, míg a „legnyugisabb” máltaiakra 7 liter jut. Az Egészségügyi Világszervezet májusban szólította fel az unió tagállamait, hogy dolgozzanak ki egységes stratégiát az alkoholfogyasztás visszaszorítására. A lerészegedésig való ivászat és az alkalmankénti erős berúgás ugyanis egyre gyakoribb a kamaszok, valamint a fiatal felnőttek körében. Az alkohol negatív hatása erősödik mindkét nem fiataljai között – mutattak rá a WHO illetékesei.

A riasztó adatok ellenére a magyar kormány nem rendelkezik megfelelő tervekkel az alkoholfogyasztás visszaszorítására. Ennek oka az Egészségügyi Minisztérium korábbi átalakítása volt. Székely Tamás, a nemrég kinevezett szakminiszter azonban változtatni akar a helyzeten. Már a tárca előtt van az Alkoholpolitika és -stratégia című tervezet. Ez többek között tartalmazza az italárusítás időkorlátozását, a tömény szeszes italok adójának emelését, valamint felvetődött, hogy a cigarettához hasonlóan az alkoholos üvegeken is lehetnének elrettentő feliratok.

Eközben egy ausztrál felmérésből kiderült, hogy a gyerekek alkoholfogyasztási szokásait sokkal jobban befolyásolja a szülői minta, mint bármilyen reklám. Ezért ott új kampányt indítottak, amelynek célja, hogy elhitessék a felnövekvő nemzedékkel: berúgni ciki. A magyar diákokkal kapcsolatban Aszmann Anna készített tanulmányt. A gyermekorvos szerint minden vizsgált életkori csoportban emelkedett azoknak a fiataloknak az aránya, akik többször voltak már részegek. A középiskolás lányok rövidital-fogyasztásának gyakorisága pedig megközelíti a fiúkét.

Többmillió ember haláláért felelős az alkohol

Az alkohol évente 2,3 millió idő előtti elhalálozást okoz. Ez az összes halálozás 3,7 százaléka a WHO adatai szerint. A túlzásba vitt italozással összefüggésbe hozhatók a közlekedési balesetek, az öngyilkosságok, a bűnözés, az erőszak, a munkanélküliség és a rendszeres lógás is. A dohány és a magas vérnyomás után az alkohol a harmadik a kockázati tényezők sorában, amellyel szembe kell nézniük a fejlett országokban élőknek. Az italozás szív- és érrendszeri betegségekhez, májzsugorhoz és rákbetegség kifejlődéséhez vezethet.

A magyar kormány egyelőre nem rendelkezik megfelelő tervekkel az alkoholfogyasztás visszaszorítására - fotó: AS Alkoholizmus -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva