Egészség

2008.06.28. 06:22

Meglepetések a szülőszobán

A szülés bizonyos szempontból egy speciális szeglete a kórházi szolgáltatások igénybevételének. Hiszen a kismamák előre megtervezhetik, kiválaszthatják, hogy hol és kinek a segítségével szeretnék világra hozni gyermeküket.

W. A.

A hirtelen beindult fájások azonban váratlan helyzeteket teremthetnek, amikor a cselekmények eltérhetnek a korábban megbeszéltektől. Specialitása pedig abban rejlik, hogy ha a családot rossz élmény, vagy jogsérelem éri, az új jövevény okozta öröm miatt később könnyebben mondanak le a panasztétel lehetőségéről. Pedig a kismamákat ért negatív élmények akár a szoptatásra, a baba egészséges fejlődésére, vagy kettejük kapcsolatára is rossz hatással lehetnek.

A kellemetlenségek kivédése érdekében a kórházválasztás során érdemes megnézni az intézmény házirendjét. Ez az irat szabályozhatja az újszülöttgondozás rendjét, a gyermekek elhelyezését, a látogatási időt. Az intézményválasztás a házirend elfogadását is jelenti. A szülés előtt jó, ha a kismama kikéri azokat a nyomtatványmintákat, amiket majd alá kell írnia. A beleegyező nyilatkozatok alapos átolvasására több idő jut otthon, mint vajúdás közben. Később ellátás közben addig ne írjanak alá semmit, amíg a megfelelő tájékoztatást meg nem kapták.

Segít a betegjogi képviselő és a Felügyelet

Amennyiben a szülés közben, vagy a kórházban tartózkodás ideje alatt valaki mégis úgy érzi, hogy személyes jogai sérültek, az intézmény betegjogi képviselőjéhez, illetve az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) lehet fordulni. A betegjogi képviselők általában hetente egyszer tartanak fogadóórát a kórházakban. Mind az EBF-hez, mind a betegjogi képviselőhöz eljuttatott panaszlevelekben annak okát és az ellátással kapcsolatos minden iratot (vagy annak fénymásolatát) el kell küldeni. Mindkét szerv köteles minden bejelentést alaposan kivizsgálni.

W. A. Segít a betegjogi képviselő és a Felügyelet Amennyiben a szülés közben, vagy a kórházban tartózkodás ideje alatt valaki mégis úgy érzi, hogy személyes jogai sérültek, az intézmény betegjogi képviselőjéhez, illetve az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) lehet fordulni. A betegjogi képviselők általában hetente egyszer tartanak fogadóórát a kórházakban. Mind az EBF-hez, mind a betegjogi képviselőhöz eljuttatott panaszlevelekben annak okát és az ellátással kapcsolatos minden iratot (vagy annak fénymásolatát) el kell küldeni. Mindkét szerv köteles minden bejelentést alaposan kivizsgálni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva