Egészség

2008.06.29. 06:26

Nehezebb lenne italozni

Magyarországon is szigorítanák az alkoholvásárlást és az árusítást. A szabályozásra azért lenne szükség, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egységesíteni kell a tagállamok alkoholstratégiáját.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Az államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy a fél- és egydecis kiszerelésű italok hozzáférését korlátozzák
[/caption]Egyes italfajták leválasztása a kiskereskedelmi forgalomból, vagy a fél- és egydecis kiszerelésű italok hozzáférésének korlátozása ugyanúgy szerepel az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó itthoni elképzelések között, mint az, hogy a jövőben 21 éven aluli személynek nem lehetne alkoholt kiszolgálni. Ilyen és hasonló szabályokra azért lenne szükség, mert a WHO alapvetően a fiatalkori ivást akarja visszaszorítani. A felsorolt elképzelések a parlament egészségügyi bizottságában merültek fel, de szóba jöttek a gazdasági reklámtörvény módosításánál is - mondta lapunknak Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Véleménye szerint az a szándék, hogy 18-ról 21-re emelik az alkoholvásárlás lehetőségének korhatárát, inkább polgári jogi kérdés. Vojnik azt mondta, a 18 éves korhatár is megfelelő lenne, ha valóban betartanák a törvényeket, és csak nagykorúaknak szolgálnának ki alkoholt.

Az államtitkár azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a fél- és egydecis kiszerelésű italok hozzáférését korlátozzák, vagy bizonyos italfajtákat leválasztanának a kiskereskedelmi forgalomból. Vojnik szerint ugyancsak korlátozni lehetne az egyes buliitalok fogyasztását, például fiataloknak nem lehetne úgynevezett welcome drinkeket inni. Ahogy vannak drogmentes diszkók, lehetnének alkoholmentes diszkók is - ismertetett egy másik elképzelést az államtitkár. A politikus elmondta: ma is vannak szigorú szabályok az alkoholfogyasztás visszaszorítására, csak érvényt kellene nekik szerezni. Arra a kérdésre, hogy mikorra lehetnek szigorúbb rendelkezések, Vojnik Mária úgy válaszolt, ha van rá politikai akarat. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem a kulturált italozást akarják tilalmazni.

Magyarországon az alkoholizmus a második világháború után lett népegészségügyi probléma - mondta lapunknak Bali János néprajzkutató. A szakember ismertetése szerint az alkoholizmus a társadalmi-politikai rendszerváltással terjedt. A nyolc órás munkaidő bevezetésével párhuzamosan kialakult a kocsmázás, az olcsó sör mellett pedig megjelentek a tömény, szintetikus alapú párlatok. Manapság előretört a minőségi hazai pálinkák és borok fogyasztása, de az italozásban is érvényesül a multikulturalizmus: amerikai és chilei borokat a legtöbb helyen lehet kapni, a fiatalok körében pedig kedvelt az olyan italok fogyasztása, mint az ouzo, vagy a pina colada - mondta a kutató. Bali felidézte: az italozás mindig hozzátartozott a nagyobb alkalmakhoz. A 16. században például egy főúri lakomán fejenkét 5-7 liter bort is megittak, bár az akkori borok alkoholtartalma alacsonyabb volt.

Ahol már most is tiltanak

Budapest számos kerületében már most is korlátozzák az alkoholárusítást, például éjszaka. A VII. kerületben szilveszter éjszaka kivételével 23 és 6 óra között nem lehet alkoholtartalmú italokat árusítani, de hasonló korlátozás van érvényben négy másik kerületben is. A rendszer, úgy tűnik, működik: Erzsébetvárosban eddig egy esetben szolgálták ki 23 óra után a próbavásárlást végző ellenőröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva