Egészség

2008.06.26. 06:06

Rákgyógyítás: kevés pénz jut a kezelésekre

Miközben a hazai gyógyszerkiadások megfelelnek az európai átlagnak, a rák gyógyítására feleannyi sem jut, mint az unióban.

Dreissiger

A legújabb készítményekhez való hozzáférésben pedig sereghajtó Magyarország – ezek a fő megállapításai annak a nemzetközi kutatásnak, amelyben az országok gyógyszerhez való hozzáférését, a rákbetegség társadalmi terheit, előfordulási és halálozási adatait vetették össze a kutatók.

A svéd Karolinska Egyetem két egészség-közgazdaságtan professzora két év után újra feltérképezte a rákbetegek helyzetét a világ különböző országaiban. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) gondozásában magyar nyelven is elérhető elemzés meglehetősen lesújtó képet fest hazánkról: a halálozási arány az európai uniós összehasonlításban itt a legrosszabb, ráadásul nálunk csak a lengyelek költenek kevesebbet rákgyógyításra. Amíg az egy főre jutó ráfordítás összege az EU-ban átlagosan 125 euró (30 ezer Ft), addig nálunk mindössze 49 euró (12 000 Ft) jut a gyógyításra. Noha a gyógyszerköltség a 67 kiemelt onkológiai készítmény esetében már az uniós átlagnak megfelelő, a gyógyulási, illetve halálozási statisztikákban ez nem látszik.

Betegekre lebontva viszont az átlagos gyógyszerköltés sem mutat jó képet, hiszen a lakosság arányához képest nálunk a legmagasabb a megbetegedések száma – mondta el Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke. Negatívum, hogy szemben az általános 11–12 százalékkal, nálunk a gyógyszerköltség 38 százalékot visz el a gyógyításra fordítható összegből. Ez jelzi, hogy az ellátás egyéb területeire alig marad pénz. Nincs elég forrás a szűrésre, a megelőzésre, a műtétekre, a sugárterápiára, illetve egyéb járulékos kezelésekre. Ugyancsak kevés a jut a hatékony gyógyításhoz nélkülözhetetlen speciálisan képzett nővérek és a betegség lelki feldolgozását segítő pszichoonkológusok alkalmazására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva