Egészség

2008.07.03. 06:29

Az allergiások országa vagyunk

Eső és napfény is jutott az elmúlt hetekben a földekre. Mindez kedvez a gyomnövényeknek, gyorsan nő a parlagfű is: egy tő évente hatvanezer magot termel, amelyek a talajban harminc évig csíraképesek maradnak.

Dreissiger Á. – Árvay N. T.

Hazánkban hétszázezer úgynevezett gyomos területet tartanak számon. Az elgazosodott és gyomokkal fertőzött földek arányát tekintve élen járunk Európában. Közben másfél millióra tehető a gyomnövények, leginkább a parlagfű miatt allergiás betegek száma. Kezelésükre tavaly 24 milliárd forintot költött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A teljes összeg azonban ennél is nagyobb, hiszen ehhez hozzá kell számítani a betegekre eső nagyjából 3–4 milliárd forintos önrészt.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A sok eső és napfény idén kedvezett a gyomnövényeknek
[/caption]

Ehhez képest elenyészőnek tűnik az a kétmilliárd forint, amelyet a költségvetés parlagfű-mentesítésre biztosított tavaly. Ennél magasabb összegről nem feltétlenül a források hiánya miatt nem lehet szó: „Amikor a parlagfű-mentesítésre fordítható keretről döntés születik, az összeg nagyságát az állami feladatok határozzák meg – mondta el kérdésünkre Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője. – Ebből a pénzből finanszírozható például a közmunkában elvégzett irtás, de pályázatok útján motoros fűkaszák beszerzését is támogatja belőle az állam. A magánterületek parlagfű-mentesítése azonban nem állami feladat, ezért pénzt sem lehet elkülöníteni erre a célra.”

A hanyag földtulajdonosok hozzáállásán a most életbe lépett új büntetési tételek javíthatnak. A bírság felső határaként megjelölt ötmillió forint mellett a nem fizetők telkére bejegyzett jelzálog is visszatartó erő lehet. Az allergológus szakorvosok eközben a súlyosbodó helyzetre hívják fel a figyelmet. A gyulladásos allergia kezdetben „csak” orr- és szemfolyással, garatkaparással, általános rossz közérzettel jár, ám félő, hogy az állandó irritáció asztmás megbetegedéshez vezet. Mivel a betegek száma folyamatosan emelkedik – hazánkban a becslések szerint jelenleg 2,5 millióan, azaz minden negyedik ember szenved allergiás megbetegedéstől –, a számukra felírt gyógyszerekből is egyre több fogy. Az allergia tüneti kezelésére szakorvosok által rendelt szereket pedig kiemelten támogatja az OEP.

A veszélyes növényfajokat egyébként ártalmasságuk mértéke szerint négy kategóriába sorolják. Vannak igen nagy – idetartozik a parlagfű is –, nagy, mérsékelt és csekély agresszivitású virágport termelő fajok. Jóllehet a betegeknek csupán húsz százalékánál okolható egyetlen növény az allergiáért, a parlagfűre az esetek többségében mindenki érzékeny. Ezért sem elhanyagolható probléma, hogy az országban mintegy ötmillió hektáron fordul elő ez a gyomnövény, s ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva