Egészség

2008.07.01. 09:04

Betilthatják az amalgám fogtömést

A mérgező higanyt is tartalmazó amalgám fogtömésről már régóta hangoztatják, hogy veszélyt jelent az egészségre, ám a világ legjelentősebb orvosi szabályozó ügynöksége eddig nem volt hajlandó ezt elismerni – tudósít az InfoRádió.

VGO - InfoRádió

Az amerikai kormány által működtetett Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) most belátta: valóban jelenthetnek egészségügyi kockázatot. A higanytartalmú amalgám fogtöméseknek neurotoxikus hatásai lehetnek a fejlődő gyerekek és a magzat idegrendszerére – áll a szervezet honlapján, ahol azt is közlik: amikor behelyezik vagy kiveszik a tömést, higany szabadulhat fel, ami akár rágáskor is megtörténhet. Az FDA a beismerés után valószínűleg korlátozza vagy betiltja a mérgező fémet tartalmazó tömés alkalmazását. A fogorvosok minden évben több tízmillió fogba tesznek amalgám tömést – csak az Európai Unióban 125 millió tonna higanyt használnak fel ehhez.

Norvégiában és Dániában az év elején már betiltották az amalgám töméseket, Svédországban, Finnországban és Japánban pedig erősen korlátozott az alkalmazásuk. Világszerte egyre több fogorvos választja az alternatív töméseket, amelyek a mérgező higany helyett gyantát vagy üveget tartalmaznak, bár ezek jóval drágábbak, és nem olyan erősek.

VGO - InfoRádió -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva