Egészség

2008.07.14. 06:36

Előbújtak a gyilkos galócák

Az elmúlt napok meleg és csapadékos időjárása ideális körülményeket biztosít a gombák, azokon belül is a gyilkos galóca fejlődéséhez – hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

W. A.

A gyilkos galóca halálosan mérgező gombafaj, fogyasztása minden évben okoz halállal végződő megbetegedéseket. Arra azonban már évek óta nem volt példa, hogy rögtön július első hetében három mérgezés forduljon elő. A szakemberek szerint az esetek némi odafigyeléssel, és a gombákat bevizsgáló ellenőrök megkérdezésével elkerülhetők lettek volna.

A gombaszezonban minden olyan piacon, ahol gombaértékesítés folyik, a gombaszakértők a piac nyitva tartásának teljes ideje alatt a fogyasztók rendelkezésére állnak. Ezt a szakellenőri tevékenységet nem csak azok vehetik igénybe, akik a kereskedőktől vásárolnak, hanem a saját fogyasztásra gyűjtők is. Az ingyenes gombaellenőrzésről minden esetben a piac üzemeltetőjének feladata gondoskodni. Az ellenőrök a kosár teljes tartalmát egyenként átvizsgálják, az esetleg mérgező példányokat elkülönítik. A gyakorlatlan gyűjtőknek a mérgező példányok elkerülése mellett arra is érdemes vigyázniuk, hogy már védett gombák is vannak hazánkban. A tölcséres formájú, okkersárgás kalapú gomba eszmei értéke ötezer forint. 

Aki gombát szed, a következőket tegye

- Csak azok gyűjtsenek vadon termő kalapos gombát, akik teljes biztonsággal felismerik a mérgező gombafajokat.

- Az étkezésre szánt gombákat minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

- Csak az ellenőr vizsgálatát követően fogyasszanak vadon termő gombát.

- Ha rosszullétet éreznek a gombafogyasztás után, azonnal forduljanak orvoshoz.

- Minden egyes étkezésre szánt gombafajból tegyenek el egy-egy darabot 2 napig. Így mérgezés esetén gyorsabban meg lehet határozni a mérgezést okozó gombafajt.

W. A. Aki gombát szed, a következőket tegye - Csak azok gyűjtsenek vadon termő kalapos gombát, akik teljes biztonsággal felismerik a mérgező gombafajokat.

- Az étkezésre szánt gombákat minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

- Csak az ellenőr vizsgálatát követően fogyasszanak vadon termő gombát.

- Ha rosszullétet éreznek a gombafogyasztás után, azonnal forduljanak orvoshoz.

- Minden egyes étkezésre szánt gombafajból tegyenek el egy-egy darabot 2 napig. Így mérgezés esetén gyorsabban meg lehet határozni a mérgezést okozó gombafajt. Gyilkos galóca -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva