Egészség

2008.07.31. 06:10

Fehér tömés vagy amalgám: esztétika és veszélyek

Annak ellenére, hogy kemény kampány folyik az amalgámtömések ellen, a fogorvosok többsége szerint az anyag ma már korszerűbb, mint valaha. Senki sem kapott még higanymérgezést miatta.

Dreissiger Ágnes

Júniustól betiltották az Amerikai Egyesült Államokban az amalgám fogtömések használatát, mondván, az anyag káros az egészségre. Hazánkban nem gondolkodnak hasonló lépésen. Ennek – legalábbis részben – anyagi oka van. Az egészségbiztosítási pénztárnak ugyanis húsz százalékkal többe kerülne a fehér tömés finanszírozása. Az amalgám körüli vita egyébként a felhasználásban is mutatkozik. Ma lényegesen kevesebb amalgámtömést készítenek a világon, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon korábban évi 1500 kilogramm amalgámot használtak fel, most ennek tizede fogy csupán.

Almai György fogorvos lapunknak azt mondja, ha teheti, ő is a fehér tömőanyagot használja. Szerinte az amalgám a higanytartalma miatt valóban lehet ártalmas, ám még senki sem kapott higanymérgezést a szájában lévő tömés miatt. „Mindkét tömőanyagnak van előnye és hátránya. Ezért nem lehet azt mondani, hogy az amalgám ördögtől való” – teszi hozzá a fogorvos. A világon több tízmillió ember szájában lévő amalgám egyik hátránya például az, hogy zsugorodik, ezért a tömött fog alászuvasodhat. Almai György szerint azonban a jól készített amalgámtöméssel ritkán van gond, akár harminc évig jól szolgál.

Ráadásul a felmagasztalt fehér tömésnek is vannak hátrányai: rosszabb a falállóssága, nem tudja olyan jól kitölteni az üreget, mint az amalgám.
A szakorvos azt mondja, az úgynevezett betét a legjobb. Ezt viszont borsos ára miatt kevesen engedhetik meg maguknak: egyetlen ilyen módszerrel készült tömés több tízezer forintba kerül. Ezzel szemben az amalgám ötezer, míg a fehér tömés tízezer forint körül van, persze a lyuk nagyságától függően ennél több is lehet a számla. A betét lényege egyébként, hogy a lyukról mintát vesznek, majd aranyból, porcelánból, vagy műanyagból pontosan odaillő tömést készítenek.

Amit az amalgámról tudni kell

Ez a tömőanyag ezüstöt tartalmaz, ezért taszítja a baktériumokat. A jól elkészített amalgám nagyon sokáig képes betölteni a funkcióját. Higanyszennyeződéssel a tömés készítésekor illetve kivételékor kell számolni, magából a tömésből higany nem szabadul fel. Ennél fontosabb szempont, hogy az amalgám a fölhasználása előtt is veszélyes, eltávolítása után pedig veszélyes hulladéknak számít. Összehasonlításként: a tengeri halak fogyasztásával nagyjából ugyanannyi higany kerül a szervezetbe, mint az amalgámtöméssel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva