Egészség

2008.07.25. 06:30

Friss zöldség, gyümölcs: bátran enni mindennap!

Táplálékkiegészítők, erősítő szerek, csökkentett deutériumtartalmú víz. Ezeket kínálgatják élelmes emberek olyanoknak, akiknek betegségére az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs orvosság.

R. V.

„Az említett ételek-italok hatása egyenlő a tenyérjósláséval – mondja dr. Olasz József belgyógyász. – A kínálattal tulajdonképpen nincs baj, hiszen a szerek ártalmatlanok. Sőt, ha jól meggondoljuk, még használnak is: reményt adnak, ami nagyon fontos. Mert az emberek mágikus eredetű, gyermeki hite pillanatok alatt visszatér, ha arról van szó, hogy meggyógyulhatnak. De ebből üzletet csinálni erkölcstelen.”

Táplálék-kiegészítők helyett táplálékot enni az orvos szerint sokkal egészségesebb és olcsóbb. A nyers zöldség, gyümölcs kedvező élettani hatása évszázadok alatt sem csökkent. Nem kell felülni annak, hogy a talaj korántsem tartalmaz annyi hasznos anyagot, mint régen. A mezőgazdák ugyanúgy alkalmazzák a vetésforgót (pihentetik a földet), mint száz évvel ezelőtt. A táplálkozástudományi szakértő hasonlóan vélekedik. „Amit mindennap mindenkinek fogyasztania kellene: friss zöldség, gyümölcs, tejtermék és teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru” – mondja Fekete Krisztina dietetikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva