Egészség

2008.07.03. 06:16

Gyógyítás a dallamok erejével

Az osztrák parlament egyhangúan megszavazta az egészségügyi miniszter által előterjesztett zeneterápia-törvényt: a szomszédos országban ezután hivatalosan is gyógymódként ismerik el és használják a zenét.

D. Á.

A zeneterápia-törvény elfogadása újabb mérföldkő az osztrák pszichoszociális egészségügyi ellátás történetében. Az orvos és kezelt személyes kapcsolatán alapuló zeneterápia immár önálló gyógymódnak számít. Hatása egyértelműen pozitív a testi-szellemi egészség visszaállítása és fejlesztése szempontjából. Sokrétű alkalmazási területe magába foglalja a pszichiátriát, az ideggyógyászatot, a pszichoszomatikát, az öregkor gyógyászatát (geriátria), a gyermekgyógyászatot, a belgyógyászatot, az onkológiát valamint a felépülést (rehabilitáció).

Magyarországon hivatalosan nem számít gyógymódnak a zeneterápia, néhány kórházban mégis élnek a muzsika erejével. A hazai meghatározás szerint a zeneterápia olyan eljárás, amely a dallamot, mint eszközt alkalmazza a megelőzés, a személyiségformálás és a gyógyítás területén. Más európai államokban már zeneterápiára vonatkozó foglalkoztatási törvény is létezik. Az osztrák kormány éppen a szakemberek kivándorlását megelőzendő léptette érvénybe saját törvénytervezetét.

Akiken biztosan segít

A muzsika kimutathatóan segít kóros lelkiállapotok kezelésénél, kómába esett betegeknél, koponya- és agysérült pácienseknél. Mindezek mellett tanulmányok sora bizonyítja, hogy a zeneterápia az Alzheimer-kóros betegek életminőségén is képes javítani. Az olyan játékok, mint a dallamfelismerés, a dalok kiegészítése vagy adott dalcím hallatán melódiák dúdolása, eredményesen fejleszthetik az emlékezeti képességeket. Természetesen minden kezelés megalapozott, tudományos képzést követel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva