Egészség

2008.07.16. 12:38

Hasznos a dohányzás mellékhatások nélkül?

A dohányzás növeli az agy teljesítőképességét, javítja a memóriát és talán alkalmas az Alzheimer-kór kezelésére. Legalábbis erre a következtetésre jutottak brit tudósok.

Csák E.

A kutatók olyan tablettával kísérleteznek, amely elkerülhetővé teszi a cigarettázás rákkeltő és egyéb egészségkárosító hatásait, nem vált ki szenvedélybetegséget, de eredményesen befolyásolja a szellemi tevékenységet. A Daily Mail című lap arról nem ír, hogy a londoni King''s College laboratóriumának vizsgálatait esetleg a dohánylobbi finanszírozza, de a kísérletek nyomán arról számol be, hogy a nikotinkezelés sokat javított a vizsgált patkányok emlékező tehetségén. A kutatók különféle feladatokra tanították az állatokat, fény- és hanghatásoknak vetették alá őket; a feladatok sikeres végrehajtói enni kaptak. A tudósok azt tapasztalták, hogy a nikotinnal beoltott alanyok öt, sőt huszonöt százalékkal gyorsabban elsajátították a tennivalókat.

A nikotin emlékezet élénkítő hatása ugyanakkor nem új felfedezés. A nagy kérdés most az, hogy egy olyan gyógyíthatatlan betegség, mint az Alzheimer-kór vajon kezelhető-e vele, vagy csupán lassítható a folyamat. S kérdéses az is, mit szólnak majd mindehhez a dohányzás ellen fellépő szervezetek illetve a nikotinfüggőség ellen már évtizedek óta keményen harcoló egészségügyi intézmények.

Csák E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva