Egészség

2008.07.31. 07:30

Magas vérnyomás: a kezeléshez gyakori mérésre van szükség

A magas vérnyomás (hipertónia) népbetegség Magyarországon. Az elhízás, a stresszes és mozgásszegény életmód, valamint az egészségtelen étrend növeli a betegség kockázatát.

Árvay

A magas vérnyomás kialakulásának szervi oka a verőerek kóros elváltozásában keresendő. A kezeletlen hipertónia súlyosan károsítja az ereket, megszűnik az érfalak rugalmassága, és kóros elváltozások jelentkeznek a szívben, az agyban, illetve a vesében. Mivel a betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, csak rendszeres méréssel lehet ellenőrizni, hogy nincs-e baj.

A hipertóniát korábban az idősebb korosztály problémájának tartották, de ma már egészen fiatalon, akár gyerekkorban is jelentkezhet. Az időszakos rutinvizsgálatokon ezért méri meg mindig az orvos a vérnyomást. Ugyanakkor az egyszerűen kezelhető, és egyre olcsóbb műszereknek köszönhetően otthon is ellenőrizhetik a betegek, illetve egészséges hozzátartozóik is a saját vérnyomásukat.

Vérnyomásbetegség esetén az orvos napi kettő, vagy több mérést is előírhat. Az egészséges embereknek ennél ritkábban, hetente, vagy havonta is elegendő az önvizsgálat. A tökéletes eredményhez azonban helyes mérésre van szükség. A vérnyomást a felkaron kell mérni: a könyök feletti részt ölelje körbe – ne túl szorosan, de passzentosan – a készülék felfújható mandzsettája. A műszer gombnyomásra automatikusan elvégzi a mérést.

A mandzsettába levegőt pumpál, majd azt lassan leereszti, a kijelzőn pedig megjelenik a vérnyomás felső (szisztolés) és alsó (diasztolés) értéke, illetve a pulzusszám. Mivel az eredményt az érzelmi állapot, a testhelyzet, és számos más ok befolyásolhatja, nem kell megijedni, ha a megszokottól eltérő érték jelenik meg. Ilyenkor érdemes néhány perc pihenő után ülve megismételni a vizsgálatot. Tartósan magas vérnyomás esetén azonban a háziorvos tanácsát kell kérni, mert a betegség szövődményei életveszélyesek.

Árvay Vérnyomásmérés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva