Egészség

2008.07.05. 06:02

Már D-vitamin is van a heti egy tablettában

A csontritkulásban szenvedő nőknek az oszteoporózis ambulanciákon újból támogatással írható fel az a gyógyszer, amely egyetlen tablettában tartalmazza a csontritkulás kezelésére szolgáló hatóanyagot, valamint a csontjaink fő alkotóeleme, a kalcium felszívódásához elengedhetetlen D-vitamint is.

W. A.

Ez azért is jó hír, mert tavaly, nagy valószínűséggel a megváltozott támogatási viszonyok következtében, a csontritkulással kezelt betegeknek csaknem a fele felhagyott a terápiával – nyilatkozta szakértőnk, Poór Gyula professzor, az ORFI főigazgató főorvosa.

A D-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, amely segíti, hogy a kalcium felszívódjon a bélből. D-vitamin nélkül akármennyi kalciumot fogyasztunk, az nem képes hasznosulni. A D-vitamin egyrészt erősíti a csontozatot, másrészt fokozza a csontritkulás elleni gyógyszerek hatékonyságát. Mindemellett hozzájárul az elesések megelőzéséhez: a D-vitamin fokozza az ideg-izom átmenet érzékenységét, továbbá lényegesen növelik az izomerőt, az izomkoordinációt, és ezáltal jelentős mértékben csökkenti az elesés esélyét.

Sajnos, a felmérések szerint a magyar lakosság szervezetébe a szokásos táplálkozás és életvitel mellett jóval a napi szükséglet alatt jut belőle.
Ezért tehát a csontritkulás kezelésében a gyógyszeres terápia kiegészítéseként feltétlenül szükséges a D-vitamin-pótlás. A betegek számára komoly könnyítést és fokozott biztonságot jelent az a most újból támogatással, kedvező térítési díjért elérhető, teljesebb megoldást nyújtó kombinált terápia, amely heti egyetlen tabletta bevételével az egyik leghatékonyabb csontritkulás elleni biszfoszfonát hatóanyaggal együtt, a kellő mennyiségű D-vitaminnal is ellátja a szervezetet egy teljes hétre. Alkalmazásával kiemelkedően csökken nemcsak a végtag- és csigolya-, hanem a legrettegettebb – az önállóságot is veszélyeztető, szövődményeiben pedig akár halálos kimenetelű – csípőtáji törések kockázata is.

A csontritkulás elleni gyógyszerek folyamatos szedése azért fontos, hogy a csontritkulásból adódó csonttöréseket kivédhessük. Javaslom, hogy akik korábban már kaptak ilyen kezelést, de jelenleg nem szednek gyógyszert, azok is keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebb eső reumatológia szakrendelést, vagy a betegséggel kapcsolatos információért és a további személyes konzultációs indőpontért hívják a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány 06-30-981-31-91-es telefonszámát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva