Egészség

2008.07.24. 06:18

Testképzavar: egyre inkább a férfiak betegsége

Általában a nők elégedetlenek a testükkel, az erősebbik nem ritkán panaszkodik emiatt. A lapunk által megkérdezett pszichológus viszont azt állítja: egyre több férfi szenved a testképzavartól.

Dreissiger Ágnes

Az étkezési problémák, az elhízás vagy a kóros soványság kapcsán mindenki a nőkre gondol. Egy tanulmány szerint azonban az európai férfiak 30–35 százaléka szenved valamilyen testképzavarban. Megszaporodott a férfiak testképzavarával foglalkozó esetek száma.

„Kétféle tipikus, az étkezéssel összefüggő férfibetegség van: az egyik az úgynevezett inverz, azaz fordított anorexia, a másik pedig a manorexia – magyarázza Fekete Kristóf pszichológus. Az előbbi nem más, mint egy kifordított anorexia: a tükörben a férfiak túlságosan vékonynak látják magukat. Folyton a gyengeségtől és a soványságtól tartanak, emiatt minden gondolatukat az tölti ki, hogyan tudnának nagyobbak lenni. „Volt egy páciensem, aki közel két méteres és majdnem 100 kilogramm volt. Ő mégis úgy érezte, akkor lenne igazán boldog, ha húsz centivel és tíz kilóval több lenne.” A betegség többnyire a 17 és a 25 év közötti férfiaknál szokott jelentkezni. A háttérben komoly önértékelési zavarok állnak. A gyors és látványos javulás reményében előkerülnek a mesterséges táplálékkiegészítők, vagy az egészségkárosító növekedési hormonok. Figyelmeztető jel, ha az illető nem szívesen eszik együtt másokkal, illetve ha bizonyos ételeket visszautasít, miközben folyton számolgatja, hogy mennyi kalóriát vesz magához.

A manorexiában szenvedő férfiak ennek az ellenkezőjét élik át: szeretnének kisfiúk, vékonyak, elesettek maradni. „Szinte már közhelyes, hogy mekkora szerepe van a reklámoknak, de ennél a betegségnél is sokat számít, hogy mit látunk a tévében. Egyre nagyobb divat, hogy az egészséges kinézet helyett a beteges arcú, sápadt, karikás szemű fiúkat sztárolják” – véli a pszichológus. Egy amerikai pszichológus a férfiak testmániájából eredő betegségeket összefoglaló néven Adonisz-komplexusoknak nevezte el. Harrison G. Pope szerint a férfiak testképtorzulásának első jelei a 80-as évekre vezethetők vissza. Akkor jelentek meg az Egyesült Államokban az első anabolikus szteroidok (izomfejlesztők, testtömegnövelők). Fekete Kristóf szerint a legnagyobb baj az, hogy ezek a férfiak mindent, így a munkájukat és a magánéletüket is képesek háttérbe szorítani, hogy minél több időt tölthessenek a testükkel.

Anabolikus szteroidok: betiltva!

Az Egyesült Államok gyógyszerengedélyezési hivatala (FDA) már évekkel ezelőtt tiltólistára helyezte a táplálék-kiegészítőként forgalmazott engedély nélküli szteroid termékeket. Az USA-ban az ilyen szerek forgalmazása büntetőeljárást vonhat maga után. Az FDA ugyanis megállapította, hogy az izomépítéshez, illetve az erőnöveléshez használt táplálék kiegészítők hosszú távon súlyos egészségkárosodást okozhatnak, nőknél, férfiaknál és gyermekeknél egyaránt. Szedésük májkárosodást, rossz vérzsír-értéket okoz. Megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A férfiaknál heresorvadás, meddőség és a mellek megnagyobbodása lehet a mellékhatás, míg a nőknél elférfiasodás jelentkezhet. Gyermekeknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel, a legjellemzőbb az alacsony testmagasság megmaradása. Az anabolikus szteroidok egyébként a tesztoszteron hormon származékai, amely természetesen is termelődik a férfiak, és a nők szervezetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva