Egészség

2008.07.28. 15:06

Új influenza elleni gyógyszerek születhetnek

Az influenzavírus szaporodásának eddig ismeretlen részleteit derítették ki japán tudósok. A kutatók arra is esélyt látnak felfedezésük újfajta gyógyszerek kifejlesztését teszi majd lehetővé – olvasható a Nature című tudományos folyóiratban.

BAMA

A Jokohamai Egyetem kutatói arról számoltak be, sikerült megtalálniuk azt az enzimet, amely szükséges a vírus szaporodásához, majd ezek után sikerült meghatározniuk a vegyület szerkezetét és működési mechanizmusát. Az influenzavírus enzimjei három, egymással szoros kapcsolatban lévő fehérjéből állnak. Jeremy Tame professzor magyarázata szerint az enzim struktúráját ugyan régóta kutatják, ám eddig nem sikerült teljes egészében megérteni működését. A jokohamai kutatóknak azonban most sikerült kristályos formában kinyerniük a fehérjéket, s meghatározniuk a szerkezetnek azon elemét, amely mintegy lökést ad az egyik proteinnek, hogy kapcsolatba lépjen a másik kettővel.

A felfedezés utat nyithat a tudósok előtt ahhoz, hogy képesek legyenek beavatkozni ezen az érintkezési ponton. Tame szerint egy ilyen beavatkozás megöli a vírust, vagy jelentős mértékben lelassíthatja. A kutatók szerint azonos szerkezettel rendelkezik az összes influenzavírus A-változata, beleértve madárinfluenza kórokozóját, a H5N1 vírust . Így elméletileg elképzelhető, hogy az egyik kórokozó ellen kifejlesztett gyógyszer a másik ellen is hatásos lesz. Ha a munka jól halad, új gyógyszerek születhetnek, akár a közeljövőben - jelentette ki Jeremy Tame professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva