Egészség

2008.07.16. 18:47

Újra felbukkant Európában a halálos vírus

Negyven év után újra kimutatták Európában a Marburg-vírust. Július 11-én pénteken egy negyvenéves holland nő halt bele az ebolához hasonlatos vérző lázba, két héttel azután, hogy hazatért leideni otthonába Ugandából.

BAMA

A szakemberek szerint az áldozat valószínűleg az afrikai ország denevérek-lakta barlangjaiban kapta el a halálos vírust. A kórokozót már patkányok, egerek, antilopok és majmok szervezetében is kimutatták. A vírus testnedvek által fertőz, így nyál, vizelet és verejték útján is. A nővel érintkező személyeket megfigyelés alatt tartják, de a hírek szerint senkit sem fertőzött meg.

A legelső fertőződést 1967-ben a németországi Marburgban regisztrálták, innen a neve. A vírust akkor majmokban, egy állatkísérletekkel foglalkozó intézményben találták. Németországban és Szerbiában tűnt fel a megbetegedés, összesen harmincegy ember kapta el, hét halt meg közülük. Legutóbb Dél-Afrikában, Kongóban és Angolában tűnt fel 2004-2005-ben, ahol 355 embert ölt meg a 399 fertőzött közül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva