Egészség

2008.07.24. 07:36

Vitaminokkal az időjárási frontok ellen

Bolond a nyár: a hőséget gyakran váltja fel szél, és hidegfront. Az elkövetkező hetekben is komoly hőmérséklet-ingadozásokra lehet számítani a meteorológusok szerint.

Dreissiger

„Hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, és bár csökken az ingerlékenység, nyomában tompább reflexek, álmosság, nehézkesebb gondolkodás és erős fejfájás jöhet – mondja lapunknak Soós Károly szakorvos. „Ráadásul az arra érzékenyeknél fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, az epe-, a vese-, és a gyomorgörcsök is.”
A hirtelen lehűlés hatására sokaknál emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám. Az orvos szerint ilyenkor a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. A görcshajlam emellett a szülések megindulásában is jelentős szerepet játszhat. Ráadásul a fronthatás miatt a szervezet több vizet köt meg, ezért előfordulhatnak vizenyős (ödémás) állapotok, allergiás betegségek (ekcéma, szénanátha).

A frontváltozáskor csökken a levegő oxigéntartalma, ezért a szervezet oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség. Ez okozhat nehézlégzést, fulladást, légzési problémákat. A frontok a pánikbetegeket is megviselik. Emelkedhet a szorongásszintjük, s ez hatással van a lélegzésükre, a szívritmusukra, a vérnyomásukra. A levegő megváltozott ionösszetétele hatással van a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációjára is, ami megzavarja a pánikbetegek egyébként is sérülékeny szabályozási rendszerét.

A panaszok vitaminokkal csökkenthetők. Érdemes fokozottan figyelni a B1-, a D- és az E-vitaminok pótlására. A szakember szerint a magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása szintén segít átvészelni a nehéz időszakot. A front átvonulásakor a szokásosnál több kávé vagy tea fogyasztása is ajánlott. A húsfélék, a sajt és a tojás szintén segíthetnek: nagy mennyiségben tartalmaznak értékes nyomelemeket.

Dreissiger Vitamin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva