Egészség

2008.08.21. 06:02

Fiúknál gyakrabban alakulnak ki légúti betegségek

A fiúknál nagyobb valószínűséggel fejlődik ki gyerekkori asztma, mint a lányoknál. Ugyanakkor arra is nagyobb az esélyük, hogy kamaszkorukban kinőjék a betegséget – derül ki egy amerikai orvosi szaklapban publikált tanulmányból.

Dreissiger

Az asztma a légutak krónikus gyulladása. A légutak fala, nyálkahártyája megduzzad, a bennük lévő izmok összehúzódnak, a nyákmirigyekben pedig több váladék termelődik. Mindez a hörgők beszűküléséhez vezethet, amely nehézlégzéssel, zihálással, mellkasi szorítással, köhögéssel jár.
A most közölt tanulmányt komoly orvosi vizsgálatok előzték meg. Ezernél több enyhe vagy közepesen súlyos asztmával élő gyereket figyeltek meg, akiknél 5 és 12 éves korban jelentkeztek az első asztmás tünetek.
A kutatók a gyerekek légútjainak ingerelhetőségét tanulmányozták.

Az eredmények szerint 11 éves korig a légúti ingerelhetőség a fiúknál és a lányoknál is csökkent. Átlagos értéke ekkor azonos volt a két nemnél.
A serdülőkortól kezdve azonban a légutak túlzott válasza a lányoknál állandó maradt és a fiúknál tapasztalthoz viszonyítva súlyosabb volt.
A kutatók úgy vélik, a megoldás a légutak érzékenységének, válaszreakciójának különbségében rejlik. A pontos okot ugyan nem ismerik még, ám feltételezik, hogy a hormonváltozással áll összefüggésben: a lányoknál elsősorban a progeszteron emelkedő szintjével, a fiúknál pedig a simaizmokat ellazító tesztoszteronhormon termelődésével.

Bár a friss amerikai kutatás eredményeit nem ismeri a lapunk által megszólaltatott Kovács Balázs allergológus, a szakember azt mondja: az asztma kialakulásában az öröklött hajlamon kívül a környezeti hatások is szerepet játszanak. Ilyen a légszennyezettség, a szaporodó allergének és irritáló anyagok. Az allergológus szerint valóban gyakoribb az asztma a fiúknál, ám ez az arány serdülőkorra többnyire kiegyenlítődik.

Dreissiger -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva