Egészség

2008.08.27. 16:09

Két óra munka után negyed óra szünet

Becslések szerint, aki számítógép előtt tölti a munkanapját akár 33 000 is meg kell hogy mozdítsa a fejét és a szemét, miközben a képernyőre és a billentyűzetre néz.

D. Á.

Mindehhez hétezer pupillareakció társul. A látszólag mozgalmas munkavégzés mégis árt az izmoknak és a szemnek.

A koncentrált, pontos munkánál ritkábban csukódnak le a szemek: a szokásos 10–12 helyett a monitor előtt percenként csupán három négy pislantás a jellemző. Érthető, hogy a képernyő előtt ülők negyven százaléka szenved a fáradt, száraz és égő szemektől. A számítógépezés ezen kívül tarkómerevséget és fejfájást okozhat. Néhány apró trükkel megelőzhetők, illetve csökkenthetők a panaszok.

Az ülőmunkánál figyelni kell az egészséges testtartásra. Az alsókarok feküdjenek vízszintesen az asztalon, vagy a billentyűzeten. Az ülésmagasság akkor ideális, ha a felső- és alsókarok derékszöget képeznek. Ez vonatkozik a felső- és alsólábszárra is. A képernyő szintén helyes magasságban legyen. Ez akkor valósul meg, ha a legfelső szövegsorok körülbelül szemmagasságban vannak. A monitor az arccal szemben legyen. Ez megakadályozza a kifordított testtartást, amely feszességhez vezethet a váll- és tarkókerületen.

A szemek védelme miatt fontos, hogy a képernyőt jó szögben érje a fény. A számítógépet úgy kell felállítani, hogy a monitort lehetőleg oldalról érje a természetes fény. Jóllehet a képernyő sötétben is olvasható, a helyiségben mégsem lehet sötét. A rossz megvilágítás igénybe veszi a szemet.

Munka közben, de még otthon is szünetet kell tartani a számítógépezés közben. Két óra munka után 15 perc pihenő következzen. A felfrissüléshez egy kis séta és némi „önmasszázs” társuljon. Hüvelyk- és középső ujjal fogja meg az orrgyökerét és helyezze a mutatóujját a homlokára. Ezeket a pontokat masszírozza néhány másodpercig enyhe nyomással. Ez a masszázs a szemüveget viselőknek is jót tesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva