Egészség

2008.08.27. 16:07

Kezdődik az iskola, ismét aggódhatnak a szülők

Hétfőn becsengetnek. Szakemberek szerint ez az időszak legalább annyira veszélyes a gyereknek, mint a vakáció kezdete. És most is nagy a szülők felelőssége.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Statisztikailag kimutatható, hogy a vakáció után megszaporodnak a gyermekbalesetek. FOTÓ: AS
[/caption]Statisztikailag kimutatható, hogy a vakáció után megszaporodnak a gyermekbalesetek. Az okát nem nehéz kitalálni: a kicsik hozzászoktak a szabadsághoz, teli vannak élményekkel, ezért figyelmetlenebbek. Nemcsak a járdáról lépnek le könnyelműen, de az iskolatermekben is újabb és újabb veszélyek leselkednek rájuk. Zombori Tímea iskolapszichológus azt mondja, a szakemberek ezt az időszakot legalább olyan veszélyesnek tartják, mint amikor vége a tanévnek. „A gyerekek a nyár elején azért szeleburdiak, és azért vannak bezsongva, mert előttük a vakáció – magyarázza a pszichológus. – Akár otthon vannak, akár a játszótéren, jobban kell figyelni rájuk.”

Ugyanez igaz szeptember első heteire.  „A figyelmetlenségben a fáradtság is közrejátszhat. Eddig aludhattak, most újra korán kell kelniük” – véli Zombori Tímea.

A tanévkezdés nehézségeit a szülők is enyhíthetik. A visszarázódást könnyítheti, ha hétvégenként – különösen, amíg jó idő van – hosszabb kirándulásokra viszik a csemetéket, ahol kitombolhatják magukat.
„A szülők azzal is segíthetik gyermeküket, ha év elején újra elkísérik őket az iskolába – tanácsolja a szakember. – Egyrészt maguk is megbizonyosodhatnak arról, mennyire figyelmes a gyermek, másrészt felhívhatják a figyelmét a veszélyekre.”

Az iskolások szeptembertől fokozottan ki vannak téve a baktériumok és a vírusok támadásának is. A gyerekek újra egy légtérben ülnek, s ez a köhögésnek, a hurutos és légúti betegségeknek is kedvez. Ez ellen a higiénés előírások betartásával, a zsebkendő használatával és rendszeres kézmosással lehet védekezni. A megfázást emellett réteges öltözködéssel és a szabad levegőn végzett sporttal lehet lekerülni. Jóllehet a szülők nem szeretik a hőemelkedéses gyerekeket otthon tartani, erre mégis nagy szükség van. A kicsiknek ilyenkor fokozottan szüksége van alvásra, pihenésre, de a többieket sem szerencsés megfertőzni.

Balesetek – korra bontva

A sérülések fajtája korfüggő: amíg kisgyermekkorban – 6 éves korig – a sebek és égések dominálnak, addig a 11–14 éveseknél a ficamok-rándulások, a 7–11 éveseknél a végtagtörések a leggyakoribbak. A legsérülékenyebb testrész gyermekkorban egyértelműen a felső végtag, de 5 éves korig a legtöbb gyermek fejsérüléssel kerül kórházba. Ezek túlnyomó része agyrázkódás, ami igen alattomos sérülésfajta, mert komolyabb elváltozás is meghúzódhat mögötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva