Egészség

2008.08.07. 06:10

Kóros körömrágás: több, mint rossz szokás

A gyerekek csaknem ötöde rágja a körmét: legtöbbször a saját megnyugtatásukra teszik, és tízéves korukra kinövik a rossz szokást. Ez még nem kóros.

Dreissiger

Létezik azonban a körömrágásnak súlyosabb formája, amely az esztétikai szempontok mellett azért zavaró, mert a kényszerbetegségek sorába tartozik. Előfordulásával, megfigyelésével, és szakszerű gyógyításával az utóbbi 10–12 évben foglalkoznak szakmai kérdésként a pszichiáterek. A kóros tünetek kialakulása általában tízéves kor után kezdődik, s fokozatosan egyre intenzívebb lesz. Megfelelő szakellátás nélkül további egészségi és életviteli problémákat okoz. A kóros körömrágás egyébként a szorongás megszüntetésének egyik módja lenne. Mégsem ez történik: a szorongás fokozódik, és gyakran más pszichiátriai tünetekkel is társul. A körömrágás beteges kényszercselekvéssé válik, segítségért feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni. A betegnek gyógyszeres kezeléssel kiegészített terápiára van szüksége. Ilyen problémákkal pszichiáter, klinikai szakpszichológus, (néha bőrgyógyász szakvéleményét is kikérve, a köröm állapotától függően) vagy pszichoterapeuta foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva