Egészség

2008.08.13. 16:24

Kövérnek érzi magát a magyar

A magyarok hatvan százalékánál életvezetési problémát jelent a túlsúly. A fiatalok egészségesnek érzik magukat, a férfiak elhanyagolják magukat, a nők folyton diétáznak.

Dreissiger Ágnes

Az elhízás káros következményeit már régóta ismeri a közvélemény. Egy frissen publikált nemzetközi tanulmány – amely a magyarokat is vizsgálta – azonban rámutat: egyharmadunk kövérnek érzi magát.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A magyarok hatvan százalékánál életvezetési problémát jelent a túlsúly.
[/caption]

Egy frissen publikált kutatásban ezer honfitársunkat kérdezték életvezetési szokásaikról. A magyaroknak a válaszok szerint fontos az egészségük, ennek ellenére minden tizedik kövérnek érezte magát. Az Ipsos Csoport tanulmánya szerint hazánkban a fiatalabb korosztály az átlagosnál egészségesebbnek érzi magát. Ők kevesebbet is törődnek magukkal. Az idősebb korosztályokra ennek épp az ellenkezője igaz.
A vizsgálat tanúsága szerint a lakosságnak csupán egyharmada érzi úgy, hogy megfelelő a testsúlya. Minden második magyar gondolja, hogy több-kevesebb súlyfelesleggel rendelkezik. A válaszadók egytizede egyenesen elhízottnak tartotta magát, és mindössze néhány százalékos volt azoknak az aránya, akik túl soványnak találták magukat.

A férfiak és a nők között nincs jelentős eltérés e téren. Annál szembetűnőbb a különbség a korcsoportok viszonylatában. A 30 év alattiaknál jelentősen kevesebben küszödnek túlsúllyal. Köztük a legmagasabb a túl soványak aránya is. A legidősebb, hatvan év feletti korosztályban viszont átlagon felüli a súlyfelesleggel rendelkezők száma. Ugyanez az összefüggés figyelhető meg annak kapcsán, hogy ki mennyit tesz az egészséges életmódért.

Legtöbbet azok foglalkoznak ezzel a kérdéssel, akik elégedettek a súlyukkal. A legkevesebbet pedig azok teszik, akikre ez a legjobban ráférne: a legnagyobb túlsúllyal rendelkezők. Önmagukkal egyébként inkább a nők elégedetlenek, köztük van a legtöbb diétázó. A férfiak viszont ritkábban kezdenek fogyókúrázni, sajnos még akkor sem szánják rá magukat a koplalásra, ha erre szükségük lenne.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, milyen gyakran választják az emberek tudatosan az egészséges élelmiszereket amikor vásárolnak, illetve étteremben vagy gyorsétteremben fogyasztanak. A legtöbb válaszadó keresi a természetes eredetű élelmiszereket. Döntési helyzetben fontos, hogy melyik terméknek magasabb a rosttartalma, és melyik a zsírszegényebb. A nők itt is tudatosabbak: általában jobban odafigyelnek, hogy egészséges élelmiszereket válasszanak.
A Magyar Elhízástudományi Társaság évek óta küzd a problémával hazánkban. Állásfoglalásuk szerint a kérdés a lakosság hatvan százalékát érinti: az orvoshoz fordulóknál ilyen arányban jelent életvezetési problémát a súlyfelesleg.

Emellett a nőknél felborulhat a menstruáció szabályossága, sőt, a teherbe esés esélye is rosszabb az átlagosnál. Súlyfelesleg mellett terhességi, szülési szövődmények is gyakrabban alakulnak ki. A magyarok hatvan százalékánál életvezetési problémát jelent a túlsúly. A magyarok hatvan százalékánál életvezetési problémát jelent a túlsúly. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva