Egészség

2008.08.07. 06:10

Naponta hetven ember halálát okozza a hirtelen szívhalál

Kolonics György olimpikon tragédiája miatt újabb orvosi szakkifejezést tanult meg a közvélemény: a hirtelen szívhalált. Előrejelzése szinte lehetetlen, ám a tünetek figyelmeztetők lehetnek.

Dreissiger Ágnes

A hirtelen szívhalál előrejelzése szinte lehetetlen. A tragikus példa is mutatja: még a legegészségesebbnek tűnő sportolók sem kerülhetik el. A bajba jutottakon hatékonyan az elektrosokk segít. Külső, vagy beültethető defibrillátor mentheti meg az életüket. A hirtelen szívhalál bekövetkeztekor a beteg élete jó eséllyel csak akkor menthető, ha a segítség négy percen belül megérkezik. Mivel ezt a kiérkezési időt a mentőszolgálatok még a legfejlettebb országokban sem képesek mindenhol garantálni, a túlélés esélyeit legjobban az úgynevezett laikus újraélesztők bevonásával lehet növelni. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] A szívmasszázst, a mesterséges lélegeztetést és az elektromos újraélesztő készülék használatát mindenki elsajátíthatja, hogy segíthessen a bajban
[/caption]

Az elmúlt időszakban több szakmai társaság összefogásával olyan kutatási program indult, amely azt vizsgálta, mi történik a sikeres újraélesztésen átesett betegekkel az egészségügyi ellátórendszerben. A kutatók arra keresték a választ, hogy az újraélesztettek megkapják-e azt az ellátást, amely a biztonságot és a hosszabb túlélés esélyét nyújtja számukra. A felmérés eredményeit hamarosan publikálják.

A hirtelen szívhalállal a jelenleginél komolyabban kell foglalkozni, hiszen számos országhoz hasonlóan hazánkban is ez az első számú halálok. „Hirtelen szívhalál miatt naponta hetven, évente 25 ezer honfitársunk hal meg. A betegség látszólag egészséges fiatalokat is érint, bármilyen megelőző tünet nélkül – mondja lapunknak Földesi Csaba, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet osztályvezető főorvosa. – Gyakrabban azonban olyan 40–60 éves embereket fenyeget, akiknél a koszorúér-betegség tünetei – fáradékonyság, időszakos szegycsonttáji fájdalmak, légszomj – egy ideje már jelen vannak. Mindenképpen érdemes ezekre a tünetekre odafigyelni, időben orvoshoz fordulni.”
A Kardiológia Intézet szakemberei évtizedek óta segítenek a betegség diagnosztizálásban, kezelésében. „A gyógyszeres terápián túl értágításra, és olyan speciális szívritmus-szabályozó beültetésére is lehetőséget biztosítunk, amely képes gyorsan azonosítani a szív rendellenes működését, és adott esetben az életveszélyes állapotot egy elektromos sokk segítségével megszüntetni. Így ezek az emberek még évtizedekig hasznos tagjai lehetnek társadalmunknak.”

A legtöbbször minden előjel nélkül fellépő hirtelen szívhalál leküzdésében a felvilágosítás és a megfelelő színvonalú oktatás kettősének kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani. A hirtelen szívhalál ugyanis nem szívroham. Ez utóbbit egy eltömődött ér okozza, melynek következtében a szívizomzathoz nem jut el a szükséges vérmennyiség. Ezzel szemben a hirtelen szívhalál a szív elektromos zavara. A pumpálás vezérléséhez elengedhetetlen elektromos jel hiánya okozza. „Tegyük hozzá, hogy a betegek húsz százalékánál a hirtelen szívhalál lehet a koszorúér-betegség első tünete” – magyarázza Földesi Csaba.

A veszélyeztetettek körébe tartoznak azok, akik korábban szívinfarktust kaptak, a szívbetegek, akiket már megmentettek egy hirtelen szívhaláltól, akiknek a családjában történt már hirtelen szívhalál, illetve akik a szív egyéb betegségeiben szenvednek.

Amit a laikus tehet

Szaksegítség a legritkább esetben áll azonnal rendelkezésre, ezért az alapszintű újraélesztés az utca emberének a feladata. Nevével ellentétben célja nem a beteg tényleges újraélesztése, hanem, hogy időt nyerjenek a beteg számára. A keringést szívmasszázzsal (mellkasi kompresszió), a légzést befúvásos lélegeztetéssel lehet átmenetileg pótolni, és ezzel esélyt adni az áldozatnak, hogy károsodás nélkül vészelje át a mentő megérkeztéig eltelő időt. Baj esetén első lépésként mentőt kell hívni. Ezután ha az életfunkciók hiánya észlelhető, az alapszintű újraélesztést azonnal meg kell kezdeni: lélegeztetés és mellkasi kompresszió 2-15 arányban. Azaz két befúvást 15 szegycsont tájéki mellkasnyomás követ. Ezzel fenntartható a vérkeringés és a szervezet oxigénellátása a defibrillátor és a mentő érkezéséig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva