Egészség

2008.08.13. 16:21

Nyári lábápolás: frissítő fürdő, selymes sarokbőr

A nyitott lábbelikhez és a papucsokhoz nem áll jól a zokni, de hőségben a sportos cipőket is kényelmesebb mezítláb viselni.

Árvay

A védtelen bőrt viszont megviseli a nyári divat, ezért gyakrabban kell a lábat ápolni. Általában a bőrkeményedések, a sarkak kirepedezése, lábduzzadás, izzadás, kellemetlen lábszag, rosszabb esetben vízhólyagok okoznak fájdalmas perceket. Mindez megelőzhető némi odafigyeléssel, hiszen a lábak gondosabb kezelése a napi tisztálkodás része lehet.

Fürdés után, vagy ha több idő jut a kezelésre egy kényeztető lábáztatás végén kezdődhet a bőr és a körmök karbantartása. A fürdő könnyíti a bőrkeményedések eltüntetését, a körmök és körömágyak ápolását, csökkenti az izomfáradtságot, és megnyugtatja a felduzzadt lábat.

Elsőként a megkeményedett bőrt kell eltávolítani. A reszelőt mindig egy irányba kell mozgatni, hogy a felület teljesen sima és selymes maradjon. Sosem szabad erősen rányomni a sarkakra a ráspolyt, mert a hámsejtek túlzott elkoptatása fájdalmassá teszi a járást, és fokozza a bőr további keményedését. Az egyenletesen lecsiszolt sarkakat puhító olajjal vagy speciális lábápoló krémekkel kell kezelni. Utóbbit ajánlott minden este használni zuhanyozás után, hogy a bőr puha maradjon.

A körmöket nem szabad tövig bevágni. Inkább egyenesek, mint ívesek legyenek. A legjobb mindennap reszelővel megigazítani fazonjukat.

Búcsú a szagoktól

A csupasz láb – főleg bőrcipőben – hamar megizzad, s ennek kellemetlen szag lehet az eredménye. Megúszhatók a kínos jelenetek, ha reggel és este izzadásgátló, illetve szagtalanító készítményekkel kezeli a lábát. Este inkább a krémek, napközben a speciális dezodorok segítenek. Utóbbiak szárazon és frissen tartják a lábat.

A lábbeliket szintén ápolni kell. A leghatékonyabb a szagtalanító spray, a cipőhintőpor és a szellőztetés. Érdemes 2–3 viseletet cserélgetni, hogy a cipőknek legyen idejük kiszáradni, felfrissülni.

A lábbeliket szintén ápolni kell. A leghatékonyabb a szagtalanító spray, a cipőhintőpor és a szellőztetés. Érdemes 2–3 viseletet cserélgetni, hogy a cipőknek legyen idejük kiszáradni, felfrissülni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva