Egészség

2008.08.07. 06:11

Természetes segítség a babára vágyóknak

Felsorolni is nehéz, hányféle oka lehet annak, ha valaki nem tud teherbe esni. A világon, és így hazánkban is számos pár küzd ezzel a problémával. Ha orvosilag nincs akadálya a megtermékenyülésnek, néhány természetes anyag is segíthet. Hormonális hatásuk révén segíthetik a fogamzást. Nem véletlen, hogy a hagyományos orvoslás mellett egyre többen nyúlnak a gyógynövényekhez a termékenység fokozására is.

Dreissiger

Ösztrogén hatású gyógynövényeket a havi ciklus első felében tanácsos alkalmazni, amikor a petefészek ösztrogént (női nemi hormont) termel. Az ovulációért az úgynevezett luteinizáló hormon felelős, amely csak akkor képes felszabadulni, ha az ösztrogén mennyisége elér egy bizonyos szintet. Azaz: probléma esetén a megfelelő gyógynövény kiválasztása segíti a test ösztrogénszintjének emelését. Szakemberek szerint a fogamzás elősegítésében szerepet játszhat a bazsalikom, a zsálya és a gránátalma. Persze nem mindegy, melyiket mikor használja az ember. A bazsalikom leveléből készült tea például a libidót fokozza, és serkenti az ovulációt. A zsálya levele jó hatással van a test ösztrogénszintjére. A gránátalma is bőségesen tartalmaz növényi ösztrogént, ráadásul magjai szabályozzák a hormonháztartást, és gyulladásgátló, valamint erősítő hatása is van. A megfelelő hatás eléréséért fontos, hogy jó főzet készüljön, illetve, hogy a mellékhatásokat is figyelembe vegye az ember. Egyedül a bazsalikomnál nem kell ügyelni semmire. A zsályát terhesség és szoptatás alatt nem lehet alkalmazni. A gránátalmát maximum három hónapig szabad fogyasztani, mert ingerlékenységet és alvászavarokat okozhat. A bazsalikomfőzetet étkezések után, naponta két-három csészével kell fogyasztani, a zsályából napi két csésze a javasolt, míg a gránátalmánál a friss magokat és a burkot együtt kell felhasználni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva