2008.08.03. 06:40
Viszlát a zsírsavaknak
Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó aláírta azt a jogszabályt, amely kitiltja az éttermekből azokat az ételeket, amelyek hidrogénezett növényi olajokból, vagy azok felhasználásával készültek.
Ezek az olajok úgynevezett transzzsírsavakat tartalmaznak, amelyek összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A 2010-ben életbe lépő korlátozás még csak az éttermekre és gyorséttermekre lesz hatállyal, de egy évvel később kiterjesztik a pékségekre is. Kalifornia az első amerikai állam, ahol törvényileg lépnek fel a hidrogénezett növényi olajok ellen. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy ebben az államban a legmagasabb a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri problémák miatti halálozások aránya. Aki a törvényt megszegi, arra akár 150 millió forintnak megfelelő összegű büntetést is kiszabhatnak.
A transzzsírok emelik az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterin szintjét, és csökkentik az ereket védő HDL-szintet. A rossz koleszterinként is nevezett LDL érelzáródást okoz, fokozza az elbutulás kockázatát és romlását, s a nőknél csökkenti a fogamzóképességet. Az erekre gyakorolt kedvezőtlen hatás miatt az agyérgörcs és a színroham kockázatát is jelentősen növeli.
Nem csak a margarinban bújnak meg
Becslések szerint hazánkban a transz-zsírsavak évente ezer ember haláláért felelősek. A hidrogénezett növényi olajok bár legnagyobb részben a margarinokban vannak jelen, sok más élelmiszerben is megtalálhatók. A legtöbbet az emberek a kekszek, chipsek, ropik elfogyasztásával viszik be a szervezetükbe, tulajdonképpen gyanútlanul. Emellett a mélyhűtött pékáruk, salátaöntetek, levesporok, mirelit pizzák is sok transz-zsírvat tartalmaznak, hiszen ezek javítják a félkész ételek állagát.