Egészség

2008.09.11. 04:45

A narancslé gátolja a gyógyszerfelszívódást

Egy, az Egyesült Államokban közzétett tanulmány szerint a grépfrút-, narancs- és almalé gátolja egyes gyógyszerek felszívódását, illetve gyengítheti hatásukat.

D. Á.

A kutatás kimutatta, hogy ezek a gyümölcslevek egyes szívgyógyszerek, kemoterápiás szerek, transzplantáció utáni kilökődést gátló szerek, és fertőzésellenes gyógyszerek esetén csökkentik, vagy akár megsemmisítik azok pozitív hatását. A kutatók kísérletekkel is igazolták állításukat. Egészséges önkéntesekkel egy allergia kezelésére használt antihisztamin szert vetettek be grépfrútlével, illetve egy pohár vízzel, amelybe naringint tettek (ez adja a grépfrútlé keserű ízét), vagy sima vízzel.

Kiderült, hogy akik grépfrútlét ittak, azoknál a hatóanyagoknak csak a fele szívódott fel a tiszta vizet ivókhoz hasonlítva. A kutatók szerint a naringinos víz is gátolta az OATP1A2 nevű kulcsfontosságú szállítómolekulát, amely a vékonybélből a véráramba juttatja a gyógyszereket. A grépfrút-, narancs- és almalé fogyasztása a szakemberek szerint csökkenti egyes kemoterápiás szerek, a magas vérnyomás és szívinfarktus kezelésében használatos bétablokkolók, illetve egyes antibiotikumok hatását is. Az újabb vizsgálatok után még több gyógyszer kerülhet a listára.

D. Á. Narancslé -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva