Egészség

2008.09.11. 18:18

Egészségünkre a milliárdokat!

Magyarországon még mindig inkább sikk dohányozni és sokat inni, mint rendszeresen mozogni és egészségesen enni. Az állam most majd’ 9 milliárd forint uniós pénzt költ a népegészségügyre, és a szemléletformálásra.

Kósa György

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A magyar emberre egyelőre nem a rendszeres testmozgás, hanem az egészségtelen táplálkozás és a mértéktelen alkoholfogyasztás jellemző. - Fotó: Schmidt János
[/caption] Van egy terület, amelyen az alapvető célokkal kapcsolatban még most is teljes az egyetértés – emelte ki csütörtökön Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Ez a népegészségügy: a hazai halálozási és betegstatisztikák is ezt támasztják alá, hogy a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, és a drogok ellen kell elsősorban felvenni a harcot. Minderről a szocialista politikus az Országos Tisztiorvosi Hivatalban, a szakma mintegy kétszáz képviselőjének részvételével zajló munkaértekezleten beszélt.

Hangsúlyozta: a két fő fegyver a szűrőrendszer korszerűsítése és az egészséges életmód oktatásának bevezetése az iskolákban. Utóbbit illetően a bizottsági elnök azt mondta: az oktatási tárca is partnernek mutatkozik abban, hogy legalább középiskolai szinten kötelező legyen az egészségügyi alaptudás elsajátítása. Magyarán: az ne kaphasson érettségit, aki készségszinten nincs birtokában az életmentési, elsősegély-nyújtási ismereteknek, és erről nem tesz bizonyságot a vizsgán.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2008 végéig – 2009 elejéig 8,9 milliárd forint európai uniós pénzt pályáztat meg, illetve költ az állam öt területen. A pénz nagy része, hatmilliárd forint „egészség-magatartást formáló” életmódprogramokra mehet: önkormányzatok, kistérségek, civil szervezetek részesülhetnek az összegből. Egymilliárd forint áll a tisztiorvosi szolgálat és a Debreceni Orvostudományi Egyetem rendelkezésére térségi egészségmonitoring létrehozására.

Ötszázmillió forint használható fel oktatási programok kidolgozására és bevezetésére (egészségfejlesztési ismeretek tanítására), és ugyanennyit áldozhat az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet kisgyerekkori egészségfejlesztésre. 900 millió forintot használhat fel az ÁNTSZ szűrőprogramjainak népszerűsítésére, hiszen a magyar emberre nem jellemző, hogy szűrővizsgálatokra járjon: többnyire már csak akkor fordul orvoshoz, ha baj van.

Pedig több szűrővizsgálat is igénybe vehető ingyenesen. A kötelező szűrések körébe kizárólag újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban végzett vizsgálatok tartoznak. A felnőttkorra jellemző, nem fertőző betegségek megelőzésére vagy korai felismerésére szolgáló vizsgálatokat a biztosítottak önkéntesen vehetik igénybe. Vannak szervezett keretek között zajló és alkalomszerűen végzett szűrések. Jelenleg az alábbi szűrések zajlanak szervezetten: 45 és 65 év között kétévenként emlőszűrés (mammográfia); 25 és 65 év között háromévenként nőgyógyászati onkológiai méhnyakszűrés; 50 és 70 év között a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti programként a gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés szűrése.

A járványügyi okból végzett szűréseket külön jogszabály tárgyalja. Mivel az így kiszűrhető megbetegedések fertőzők, a közösség egészségvédelme érdekében a részvétel általában kötelező. (Ide tartozik például a várandós anya Hepatitis B-szűrése vagy a nemi úton terjedő betegségek vizsgálata). A tüdőszűrés 2003 óta csak azokon a helyeken kötelező, ahol a tébécé-fertőzöttségi szint elér egy bizonyos mértéket. Több olyan vizsgálat létezik, amelyet alkalomszerűen végeznek. Lehetőségére a háziorvos vagy a szakorvos köteles felhívni a beteg figyelmét. Ilyen például a szájüreg vizsgálata, fogorvosi, sztomatológiai kontroll 45 éves kortól évente, prosztatavizsgálat 40 és 70 év között évente, illetve bőrgyógyászati ellenőrzés, anyajegyek vizsgálata 20 éves kortól évente vagy félévente.

Országos vérnyomásmérési program

A magyar felnőtteknek a 15-20 százaléka, ráadásul a hatvan éven felülieknek több mint a fele magas vérnyomástól szenved – tudtuk meg Hagymási Miklóstól, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnökétől. A magas vérnyomás következtében koszorúér-betegség, szívelégtelenség, érszűkület, veseelégtelenség és további számos súlyos szövődmény alakulhat ki. Ezért döntött a szövetség úgy, hogy tanácsadással egybekötött ingyenes vérnyomásmérési akciót indít szeptember 15-től az ország 134 pontján a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltokban. Az akcióban részt vevő helyek listája megtalálható a www.gyogyasz.hu internetes címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva