Egészség

2008.09.18. 06:04

Fogmosással elkerülhető a szívinfarktus?

Íme még egy érv a rendszeres fogmosás mellett: egy friss tanulmány szerint a szájápolás elhanyagolása megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Dreissiger

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szívbetegség az első számú gyilkos világszerte. Évente 17 millió életet követel. Noha a leggyakoribb kiváltó ok a dohányzás, az elhízás és a magas koleszterinszint, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy az elhanyagolt fogíny is felkerülhet a listára. Amerikai kutatók szerint a bakteriális fertőzések önálló kockázati tényezőt jelentenek a szívbetegséghez, azaz „mindegy, hogy milyen karcsúak, fittek vagy egészségesek vagyunk, a rossz fogak által hozzájárulunk a szívbetegség kockázatának növekedéséhez”.

A rossz fogak azonban egy másik, igen elterjedt, akár halálos betegség forrásai is lehetnek. Ahogy Bíró Gyula fogorvos mondja: évente körülbelül 500–600 embernél diagnosztizálnak szájüregi daganatot. Ez a szám a fogszuvasodás és a fogágybetegség arányait tekintve nem tűnik magasnak. Utóbbiak ugyanis majdnem a teljes lakosságot érintik. A kettő népegészségügyi súlyát mégsem lehet egy lapon említeni.

A szájüregi daganatok jelentős százaléka – a test más részein előforduló rákos megbetegedésekkel ellentétben – nem észrevétlenül fejlődik ki.
„A rákot megelőző állapotnak szemmel látható jelei vannak – mutat rá Bíró Gyula. – Ennek ellenére az esetek többségében a betegek olyan stádiumban keresik fel orvosukat, amikor már nem sokat tehetünk értük.”

A betegség kialakulását elősegítik a különböző helyi irritáló tényezők: az éveken át tartó, nagy mennyiségű dohányzás vagy alkoholfogyasztás, a rossz fogtömések, valamint a nyálkahártyát állandóan felsértő éles, szuvas fogszélek. Ha ezek halmozottan jelennek meg, és az egyén genetikailag is hajlamos a daganatos megbetegedésre, a rizikó természetesen még magasabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva