Egészség

2008.09.14. 14:47

Ha diktál a beteg, tényleg írja a doktor?

A magyar lakosság csaknem fele rendszeresen szed valamilyen gyógyszert. A kórházban fekvők 10 százaléka a helytelen gyógyszerhasználat miatt szorul ápolásra.

Dián Tamás

Amióta eltörölték a vizitdíjat, érezhetően nőtt a gyógyszerfogyasztás az országban. Igaz, ezt sokan sokféleképp magyarázzák. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint például márciusban sokan elhalasztották a receptfelírást, ezért nőtt a havi 24 milliárdos gyógyszerár-támogatás áprilisban 2,5 milliárddal az előző hónaphoz képest. A gyógyszerészek szerint az is közrejátszhat a jelenségben, hogy az orvosok immár háromhavi adagokat is felírhatnak. Zalay Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara főtitkára úgy véli, az emberek jelentős hányada nem használ több gyógyszert, csak előre kiváltotta a felírt készítményeket. De van olyan vélemény is, hogy egyes medicinák drágultak, ez érződik a gyógyszerkasszában.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy mi magyarok nagyon sok gyógyszert szedünk. Egy három évvel ezelőtt publikált felmérés szerint a lakosság csaknem fele rendszeresen bevesz valamilyen gyógyszert, s bár ez a trend tavaly megtorpant, idén ismét lassan, de biztosan nő az eladott készítmények mennyisége. „Gyógyszerfogyasztási kultúránk a béka hátsója alatt van – állítja a gyógyszerészkamara főtitkára. – Az emberek régebben még csak egymásnak ajánlgatták a készítményeket, azzal a felkiáltással, hogy ami a Mari néninek segített, az biztos a szomszédnak is jó lesz. Az internet megjelenésével ez az információs káosz csak tovább nőtt, mivel egy-egy téves információ robbanásszerűen terjed a világhálón.”

A legtöbbet fogyasztott gyógyszertípusok toplistája

1. Szív- és érrendszeri gyógyszerek

2. Neurológiai készítmények (nyugtatók, láz- és fájdalomcsillapítók)

3. Emésztőszervi problémákat orvosló medicinák

4. Antibiotikumok

5. Bőrgyógyászati kenőcsök

A helytelen és mértéktelen gyógyszerhasználat egyik oka a spájzolás. Ha valakinek felírnak egy készítményt, s abból még marad valamennyi, sok esetben az illető nem dobja ki a felesleges mennyiséget, hanem megtartja, mondván: „jó lesz az még valamikor”. Időközben azonban a készítmény szavatossága lejárhat, a hozzá mellékelt tájékoztató szöveg is elveszhet, s így könnyen megtörténhet a baj. „Rendszeresen hallani komoly gyógyszermérgezésekről is – állítja Novák-né Pékli Márta, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Technológia-értékelő Iroda vezetője. – Az embereket megtévesztik a különböző nevű, ám azonos hatóanyag-tartalmú készítmények. Például a fájdalomcsillapítók gyakori alapanyaga a paracetamol, amelynek a túladagolása májkárosodást, de akár halált is okozhat. De az is sok baj forrása lehet, ha valakinek a szervezete azért nem reagál egy antibiotikumra, mert az illető önhatalmúlag, az orvos tudta nélkül, többször is használta korábban az adott készítményt, és emiatt a kórokozó ellenállóvá vált a kérdéses hatóanyagra. Egyes tanulmányok szerint Magyarországon a kórházakban fekvő betegek körülbelül 10 százaléka a helytelen gyógyszerhasználat miatt szorul ápolásra.”

Persze nem csak a saját felelősségre bevett gyógyszerek okozhatnak problémát. A magyar betegekre az is jellemző, hogy már a gyógyszerek felírása során diktálják az orvosnak, mire van szükségük. Hiába mondják nekik, hogy egy célzottabb terápia hasznosabb lenne, főként az idősebb korosztályhoz tartozók a régi fogyasztók „márkahűségével” ragaszkodnak egy-egy konkrét készítményhez. Tóthné Ecker Éva, a békéscsabai Réthy Pál Kórház ápolási igazgatóhelyettese tanulmányt készített erről a jelenségről. „A magyar betegek általában azon mérik le a betegségük súlyát, hogy mennyi gyógyszert írnak fel nekik – mondta. – Sokszor még akkor is kikövetelik a receptet, ha egyébként az orvos nem tartana indokoltnak gyógyszeres kezelést. Azt hiszik, ha nem kapnak semmilyen készítményt, akkor nem is veszik komolyan őket.”

Az ápolási igazgatóhelyettes állítja: ma Magyarországon kultusza van a gyógyszerszedésnek. Ezt szoktuk meg, ebbe nőttünk bele. Sokkal könnyebb néhány tablettát bekapni, és elhinni, hogy ettől minden jobb lesz, mint fáradságos következetességgel változtatni a káros szokásokon, az egészségtelen életvitelen.

„A gyógyszerfüggőséget nem tudjuk kiirtani az emberek lelkéből – jelentette ki Tóthné Ecker Éva. – Változtatni itt csak úgy lehet, ha már egészen kicsi korban elkezdjük az egészséges életmódra nevelést. Akkor talán felnőhet egy olyan nemzedék, amely nem a patikákban keresi a megoldást az élet minden bajára, s talán van esély arra, hogy ezt a szemléletet adja tovább az utódainak is.”

2. Neurológiai készítmények (nyugtatók, láz- és fájdalomcsillapítók)

3. Emésztőszervi problémákat orvosló medicinák

4. Antibiotikumok

5. Bőrgyógyászati kenőcsök

Sokan spájzolnak gyógyszerekből. Ez még nem is lenne gond, de ha lejár egyszer a szavatossága, vagy elvész a tájékoztatója, veszélyt okozhat. FOTÓ: DARNAY KATALIN Gyógyszer -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva