2008.09.03. 16:35
Mégsem csökkenti a koleszterint a szója?
A szójafehérjéről azt mondják, hogy koleszterincsökkentő hatása van, de egy új vizsgálat tanúsága szerint a szójadiéta nem mérsékli az emelkedett vérkoleszterint.
Az Amerikai Szív Szövetség táplálkozási bizottságának alelnöke elismeri a szójatermékek különféle kedvező étkezési tulajdonságait, de hangsúlyozza, hogy a szója „rossz” koleszterint javító hatására nem lehet számítani.
Sokfelé elfogadott tétel, hogy napi 25 gramm szójafehérje rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát, és leszorítja a rossz, azaz LDL-koleszterin szintjét. A tengerentúlon ezért 58 nőt és 35 férfit vizsgáltak meg, akiknek nem volt túl magas a koleszterinszintjük. Egy speciálisan összeállított, és izoflavont is tartalmazó diétát követtek. Ez utóbbi a szója alkotóeleme, amelyről úgy hitték, koleszterincsökkentő hatású. A vizsgált személyeknél viszont nem csökkent a koleszterinszint.
Ennek ellenére a szójafogyasztás egészséges. Késmárki Lilla dietetikus lapunknak azt mondja: lehet, hogy a rossz koleszterinre nincs hatással, de a szívroham esélyét biztosan csökkenti a szója. Japánban kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak szóját, háromszor-négyszer kisebb arányban vannak kitéve a szívroham veszélyének.