Egészség

2008.09.08. 00:11

Pihentető, szép álmokat

A reggel és az ébresztőóra örök ellenségeink, melyekkel szinte egy egész életen át ádáz harcot vívunk. Sokan azonban úgy küzdenek valamilyen alvási betegséggel, hogy nem is tudnak róla.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Az alvásterápia mindig személyre szabott - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption] „A leggyakoribb alvásproblémák hazánkban az alvási apnoé, a nyugtalan láb szindróma és az inszomnia, azaz az álmatlanság – mondja Terray-Horváth Attila neurológus, alvásszakértő. Mindezek közül az alvási apnoé a legjellemzőbb, amely a lakosság 5-10 százalékát érinti.” Az úgynevezett alvás-ébrenlét zavar, alvásfüggő légzészavar kizárólag alvás, illetve szendergés közben alakul ki. Ilyenkor a nyelv egy-két másodpercekre hátracsúszik, amelytől légzéskimaradás alakul ki, s emiatt a beteg nem tud folyamtos mély álomba szenderülni.

„Az ebben szenvedők az átlagosnál tízszer nagyobb eséllyel vannak kitéve a szívinfarktus és a stroke kockázatának – teszi hozzá a szakember. –Ráadásul jelentős hányaduknál magas vérnyomás alakul ki, hízékonyabbak lesznek, napközben fokozottan aluszékonnyá válnak, és mind egzisztenciálisan, mind a szociális kapcsolataikban kárt szenvednek. A nyugtalan láb szindróma tünetei a jellemzően nyugalomban, lefekvéskor jelentkező alsó végtagi fájdalom, amely akadályozza a beteg elalvását. Ehhez gyakran éjszakai, tudattalan lábmozgás is társul. Az álmatlanság, mint a harmadik leggyakoribb alvászavar pedig a civilizált élet egyik mellékterméke. Hátterében életviteli problémák, nagy mennyiségben elfogyasztott élénkítőszerek, rendszertelen táplálkozás, és a sok irányból kialakuló stressz állnak. Mindkét betegség tünetei napközbeni álmossághoz, magas vérnyomáshoz vezetnek.”

Azokban az esetekben, amikor valaki úgy érzi, hosszú hetek, hónapok, netalán évek óta nem tudja magát rendesen kialudni, érdemes egy alváscentrumban kivizsgáltatnia magát. „Az alvásterápia mindig személyre szabott – folytatja Terray-Horváth Attila. Természetesen a betegség határozza meg, hogy milyen kezelést ajánlunk a páciensnek.” A diagnosztizálás során feltárják az egyén alvási szokásait, és szükséges esetben laboratóriumi körülmények között figyelik, hogyan alszik.

„Az alvási apnoé kezelésében több jól bevált módszer is segít a problémák leküzdésében. Az egyik a légsínterápia, amikor számítógépes analízis mellett orrmaszkon keresztül fújnak levegőt a páciens orrába. Bizonyos esetekben ugyan a műtéti eljárások elkerülhetetlenek, de néha elég a nyelv hátracsúszását megakadályozó szájprotézis is. Nyugtalan láb szindróma esetén gyógyszeres terápiát, álmatlanság esetén pedig részben gyógyszeres, részben pszichoterápiát alkalmazunk.”

A vizsgálathoz orvosi beutaló szükséges

Az ország legfőbb alváscentruma az Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjában működik a fővárosi Honvéd kórházban. Az alváslabor 18 önálló, egyágyas szobákban elhelyezett alvásfigyelő készülékkel rendelkezik. Az egész éjszakás alvásdiagnosztikai vizsgálat alatt a betegre helyezett műszerek segítségével megfigyelik a teljes alvásidőt, az alváshatékonyságot, az elalvást követő ébrenlét időtartamát, a pulzusszámot, a lábmozgásokat és a helyzetváltoztatásokat. Szükség esetén akár videofelvételt is készítenek az alvó páciensről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva