Egészség

2008.09.03. 16:32

Új szűrés a vastagbélrákosoknak

Az eljárás fájdalommentes és teljesen megbízható, a szűrés pedig életeket menthet

Dreissiger Á.

Magyarországon évente kilencezer ember betegszik meg vastagbélrákban. Első helyen állunk az uniós országok közül a megbetegedések és a halálozások tekintetében is. A tüdőrák után ez a második leggyakoribb tumoros megbetegedés. Leggyakoribb tünete az állandó puffadás, és az ürítési nehézségek.

Az orvosok szerint a betegség jó eséllyel gyógyítható, ha időben felismerik. Sokan mégis szégyellnek székelési problémákkal orvoshoz fordulni. Nemrég vezettek be hazánkban egy új módszert, amely a félős, tartózkodó embereken segíthet. Az enzimes daganatszűrés a székletvizsgálathoz hasonlóan egyszerű, ám nincs szükség vérmintára.
A daganat által termelt enzim jelenlétét keresik a mintában az immunológiai eljárással. A többi módszerrel ellentétben nem kell diétázni előtte, és ami a legfőbb a bajukat szégyenlők esetében: nem kell orvoshoz menni, hiszen patikában beszerezhető a teszt, és az ellenőrzés otthon elvégezhető.

Az új módszer a daganatok és polipok több mint nyolcvan százalékát kimutatja. Egy dolog mégsem kerülhető el: ha az eredmény pozitív, orvoshoz kell fordulni. További vizsgálatra, vastagbéltükrözésre van szükség.

A vizsgálat során egy hosszú, vékony, rugalmas csövet vezetnek be a beteg végbelébe. A csőben fényforrás és kamera van, amellyel meg lehet vizsgálni az adott bélszakaszt. Az orvosok szerint a kellemetlenebb eljárás mellett szól, hogy így teljes biztonsággal ki lehet szűrni a daganatot, a polipot, és a vérzések pontos helyét. Ha műtétre kerül sor, azt sok helyen altatásban is végzik.

A vastagbélrák kiszűrésére létezik olyan módszer is, amelyet a háziorvos el tud végezni. Ez bár fájdalommentes, nem százszázalékos. A vér hiánya ugyanis nem jelenti a daganat hiányát, a tumor nem minden fázisban vérzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva