Egészség

2008.10.09. 06:15

Jód nélkül nem megy!

A pajzsmirigy az alapanyagcserét szabályozza. Ha működésében zavar áll be, felborul a szervezet energiatermelésének és -felhasználásának normális ritmusa.

D. Á.

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a hormonháztartásban, és itt található a szervezet jódtartalmának kétharmad része. Éppen ezért az elégtelen jódbevitel lassítja a szellemi tevékenységeket, energiaszegénnyé teszi a szervezetet, és testsúlygyarapodáshoz vezet.
A pajzsmirigy által termelt két hormon közül a trioxin elősegíti a megfelelő növekedést és – például – az agy és az idegrendszer fejlődését is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A tengeri hal kiváló jódutánpótlás. FOTÓ: AS
[/caption] A jód tehát segíti a szervezet fejlődését, a test növekedését, több energiát ad, javítja a szellemi frissességet, egészségesebbé teszi a hajat, a körmöt, a fogakat és a bőrt is. Hiánya a szervezet anyagcseréjének lelassulása miatt nehézkes, lomha mozgáshoz, súlygyarapodáshoz, lassú gondolkodáshoz és beszédhez, az érzelmi élet elszürküléséhez vezethet.

A pajzsmirigy működését elsősorban a TSH nevű hormon szabályozza, de a bevitt jód mennyisége is befolyásolja a hormontermelést. A pajzsmirigybajok elsősorban pubertás- vagy változó korban jelentkeznek, de a stressz és a terhesség is szerepet játszhat a kialakulásában.

A pajzsmirigybetegségek négy fő csoportba sorolhatók: a mixödémával kísért pajzsmirigy-elégtelenségek, a pajzsmirigy-túlműködések, a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései, illetve a pajzsmirigydaganatok. A túlműködés leggyakoribb oka a pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása. Ha a szervezet hosszú ideig jód nélkül marad, a pajzsmirigy a hiányt növekedéssel próbálja meg kompenzálni, hogy a megnövekedett mirigy fokozza a hormontermelést. Ezt nevezi a köznyelv strúmának. Ez általában nem rögtön észrevehető, sokszor csak helyi nyomásra reagál fájdalmasan. Sok betegség mögött pajzsmirigyproblémák állnak, amelyeket ultrahangos vagy vérvizsgálat tisztázhat. Tünetei a következők lehetnek: szapora pulzus, testsúlycsökkenés, hajhullás, izzadás, ingerlékenység.

Az alulműködés sem jó

A pajzsmirigy alulműködése előfordulhat veleszületetten, vagy kialakulhat később is. A fiatalkorban jelentkező zavarok oka lehet jódhiány vagy genetikai zavar. Jellegzetes tünetegyüttes: a meglassult anyagcsere-folyamatok következményei. A bőr hűvös, a betegek aluszékonyak, rosszul tűrik a hideget, a hangjuk jellegzetesen rekedtes, kövérek, elhízottak, testsúlyuk diéta hatására sem csökken. A testsúlynövekedésben elsősorban a bőr alatti kötőszövetekben felhalmozódó és ott megkötődő, különleges vizenyő játszik szerepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva