Egészség

2008.10.30. 07:00

Minden második magyar krónikus beteg

Magyarországon az utóbbi években tovább nőtt a krónikus betegségekben szenvedők aránya. A legfrissebb eredmények szerint a felnőtt lakosság 47 százaléka érintett.

Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás
[/caption]Befejeződött az a reprezentatív kutatás, amelyet a webbeteg.hu egészségügyi portál és a Szinapszis Kft végzett a magyar lakosság egészségügyi helyzetének felmérése érdekében. Az eredmények szerint az ismert krónikus betegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség, allergia, mozgásszervi betegségek – aránya már a felnőtt lakosság 47 százalékát érinti. Azaz, minden második magyar szenved valamilyen kórban.

A fenti szám azért aggasztó, mert a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint világszerte megelőzték a fertőző betegségeket. Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt – 18 és 25 közötti – korosztályhoz tartozók több mint harmada is szenved valamilyen krónikus betegségtől.

A leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás. Hazánkban ez a vezető halálokok egyike. A betegség a teljes magyar lakosság húsz százalékát érinti. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig ezen életkor felett már 30–40 százalék a magas vérnyomással élők aránya. Kiugróan nagy a betegségben szenvedők aránya a nyugdíjasok körében.

Az iskolai végzettség tekintetében megfigyelhető, hogy az alapfokú képzésben részesült felnőttek között a legnagyobb a krónikus betegek száma, ám a középfokú és a felsőfokú végzettséggel bírók esetében is riasztóak az eredmények. A kutatás egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly és a hipertónia kialakulása között: a megkérdezettek BMI (testtömeg index) értékének vizsgálatából látszik, hogy a normál testsúlyú, illetve alultáplált lakosok körében jóval alacsonyabb a hipertóniások aránya: 13 illetve 5 százalék.

Az allergia a fiatalok betegsége?

A kutatás szerint a krónikus betegségek listájában második helyen vannak az allergiás megbetegedések. A panaszok a teljes lakosság 13 százalékánál jelentkeznek. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt években, hiszen néhány éve csak 7–9 százalékos volt az allergiában szenvedők aránya. Ami viszont meglepő: az allergia inkább a fiatalokat érinti. Előfordulási aránya a 18–25 év közöttiek körében a legmagasabb (27 százalék), de a 26–45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva