Egészség

2008.10.15. 16:52

Napi fél óra úszás, és elmúlik a hátfájás

Nem telik el nap, hogy családtagunk, kollégánk, esetleg mi magunk ne panaszkodnánk a kellemetlen, szinte elviselhetetlen hátfájásra.

D. Á.

A népbetegségnek számító kellemetlenség oka legfőképpen a mozgásszegény életmódban keresendő, de a túlsúly, sőt, a rosszul kialakított számítógépes munkahelyeken töltött órák is fokozzák a gondot. A stresszt is előkelő helyen lehet említeni. Szakemberek állítják: ha naponta 20-30 percet úsznánk, vagy az egyszerűbben végezhető rendszeres tornát választanánk, nem csak a hát- és derékfájdalmat előznénk meg, de a manapság vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekkel is felvehetnénk a harcot.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Nem telik el nap, hogy családtagunk, kollégánk, esetleg mi magunk ne panaszkodnánk a kellemetlen, szinte elviselhetetlen hátfájásra.
[/caption]

A fájdalomért, ha reumatikus probléma nem áll fenn, főleg az izomban kialakuló csomók felelnek. Ezek gyakran a gerinc két oldalán, a lapockák magasságában, azok alatt, valamint a derék és csípőtáji izmokban találhatók. „Ezek a fájdalmas, lokális izom-összehúzódások általában a rossz testtartás vagy egy hirtelen mozdulat következményei, és egyhamar nem múlnak el.

Napokig, gyakran hetekig, hónapokig kínoznak és maguktól a legritkább esetekben oldódnak fel” – magyarázza Deák Imre ortopéd orvos. Mint mondja, a hát- és derékfájásnak sok oka lehet, amelyek vagy a gerincoszlop elváltozásából származnak, vagy a test egy más részének betegsége közvetve idézi elő. A legáltalánosabb oka lumbágó. Jelentkezhet hirtelen, de kialakulhat órák, napok alatt is. Kiválthatja a hirtelen emelés, vagy egy rossz mozdulat.

Minden típusú hátfájásnak a legfontosabb kezelési módja az ágynyugalom és fájdalomcsillapító gyógyszerek. Hosszú távon a megoldás csak a rendszeres mozgás, gyógytorna és egy bizonyos idő után csak masszőr tud segíteni a gondon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva