Egészség

2008.10.20. 05:11

Óvatosan a hangerővel!

A sokáig, hangosan és fülhallgatóval hallgatott zene maradandó halláskárosodást okozhat. Ennek veszélyeire már az Unió egyik egészségügyi bizottsága is felhívja a figyelmet.

Wlcsek Anna

A hordozható zenelejátszók hosszabb időn keresztül, magas hangerőn hallgatása maradandó halláskárosodáshoz vezethet – figyelmeztetett a napokban az Európai Unió egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága. A frissen kiadott tudományos szakvélemény szerint ez a zenehallgató személyek 5-10 százalékát érinti, amely európai szinten 2,5-10 millió embert jelent. A vizsgálatot az Európai Bizottság kezdeményezte abból az okból, mert a hordozható zenelejátszók használata ma már igen széles körben, s főleg a fiataloknál igen elterjedt. A szakemberek egybehangzó véleménye alapján pedig jogos az aggodalom, hiszen a gyakori zenehallgatás rendszerint túl magas hangerőn történik. Ezért az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint a tagállamokkal együtt vizsgálni fogja, hogy milyen intézkedéseket lehetne hozni a zajártalom csökkentése érdekében.

A jelenleg érvényes európai szabvány a hordozható lejátszók zajszintjét 100 decibelben korlátozza. Tudni kell azonban, hogy már a rendszeres, 85 decibelt meghaladó hangerő halláskárosodást okozhat, 120 decibelnél pedig akár azonnal kiszakadhat a dobhártya. Csak néhány példa, a viszonyítás kedvéért: az emberi hallásküszöb 0 decibel, fájdalomküszöb 120 decibel. Egy diszkóban, vagy légkalapácstól két méterre állva 100 decibel, míg a nagy forgalmú utcai közlekedésben átlagosan 85 decibel zajártalom éri a fület.

Hogyan védje dobhártyáját?

A külső zajok kiszűrésére inkább válasszon olyan fülhallgatót, amelyet nem kell teljesen felhangosítani. Mind nagy, mind kisméretű típusokban is kapható már ilyen. Ha huzamosabb ideig hallgat zenét, tartson néha kisebb szüneteket. Vegye figyelembe, hogy a fül mindig hozzászokik az adott hangerőhöz, ezért huzamosabb zenehallgatás után az amúgy hangos zajokat is halknak érzékeli. Mielőtt bekapcsolja a lejátszót, tekerje le a hangerőszabályzót, és fokozatosan állítsa a kívánt erősségre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva