Egészség

2008.10.02. 06:10

Röviden

Magasnak és soványnak hazudjuk magunkat • Megfejtették a penicillint előállító gomba DNS-ét • Csipkebogyóval a fájdalom ellen • Lassan fellélegezhetnek a szénanáthások

Magasnak és soványnak hazudjuk magunkat
Ismert jelenség az a torzítás, amit az emberek saját testi paramétereik megítélésekor alkalmaznak: testtömegüket alul-, testmagasságukat felülbecsülik. Ez a jelenség túlsúly esetén még markánsabban működik, ezért az elhízás diagnózisának pontos felállítása nehézségekbe ütközhet – mutatták ki svájci kutatók.

Megfejtették a penicillint előállító gomba DNS-ét
Holland kutatók befejezték a penicillint előállító Penicillium chrysogenum nevű gomba teljes genetikai anyagának meghatározását. Ez közelebb vihet az antibiotikumokkal szembeni ellenállás legyőzéséhez, és az újfajta gyógyszerek előállításához.

Csipkebogyóval a fájdalom ellen
A csipkebogyó egyik összetevője védi, sőt újraépítheti az artritisz (ízületi gyulladás) által tönkretett szöveteket – közölték dán kutatók. Úgy találták, hogy a fájdalmas gyulladással élők a csipkebogyó-kivonat szedése után jobb hangulatba kerültek, jobban aludtak, energikusabbnak érezték magukat. A kutatók szerint a kivonat védi az érzékeny porcokat, sőt vélhetően segíti regenerációjukat is.

Lassan fellélegezhetnek a szénanáthások
Az összpollenszám több mint hatvan százalékát még mindig a parlagfű virágpora adja, bár koncentrációja erősen csökkent az elmúlt héten. Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata csak négy napon regisztrált a magas szintet éppen meghaladó koncentrációt Kecskeméten, Szombathelyen és Zalaegerszegen, ettől eltekintve országszerte közepes, illetve alacsony szintet mértek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva