Egészség

2008.10.30. 06:31

Új fogyókúra: dobja le banánnal a pluszkilókat!

Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a banán hizlal. Jóllehet, a gyümölcs szénhidrát tartalma viszonylag magas, ennek ellenére egy átlagos banán körülbelül száz kalóriát tartalmaz, és alig van benne zsír.

D. Á.

Egyetlen banán elfogyasztása két-három szem narancsnak felel meg, de tíz dekagramm banánnak kevesebb az energiatartalma, mint ugyanennyi szőlőnek, vagy cseresznyének. Ugyanakkor viszont messze a legmagasabb káliumtartalmú gyümölcs, és kiugróan magas a B6-vitamint tartalma is. Vélhetően a banán pozitív tulajdonságai járultak hozzá ahhoz, hogy Japánban egy új diéta-őrület hódít. A „reggeli banánkúra” névre keresztelt módi valószínűleg a világ legegyszerűbben betartható fogyókúrája. A fura kúrát egy oszakai gyógyszerész dolgozta ki, aki sokat foglalkozott a kínai gyógynövényorvoslással.

A lényege, hogy a napot egy nyers banánnal, valamint egy pohár szobahőmérsékletű vízzel kell kezdeni. Estig aztán édességen kívül bármit lehet fogyasztani. A desszertek ugyanis tiltólistára kerültek, noha kora délután az elgyengülőknek engedélyeznek egy kis édes ropogtatnivalót. Az alkoholfogyasztást viszont kerülni kell, és a vacsora sem eshet nyolc óra utánra. További szabály, hogy éjfél előtt ágyba kell bújni. A diéta talán legvonzóbb vonása, hogy elég engedékeny a testedzést illetően. A kúra alatt csak azoknak kell sportolniuk, akik akarnak, s azt is elég a lehető legkisebb erőfeszítés árán megtenni.

A diéta támogatói szerint az emészthetetlen keményítő a csodaszer, mivel az növeli a test zsírégető képességét. A táplálkozástudományi szakértők véleménye azonban megoszlik a banánkúra hatékonyságával kapcsolatban. Ahogyan Flohr Katalin dietetikus lapunknak mondja: „az biztos, hogy a banán tele van keményítővel. Ez egy olyan rost, amely a szénhidrátban gazdag élelmiszerekben található, mint például a burgonya, a kukorica, az árpa és a banán”.

D. Á. Banán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva