Egészség

2008.11.03. 08:29

A szellőztetés nem elég!

A fűtési szezon kezdetével a rosszul szigetelt helyiségek páratartalma is változik: hol túl magas, hol túl alacsony. Allergológus szakemberek szerint ez nem csak a komfortérzet, hanem az egészség szempontjából sem elhanyagolható. A lakásban töltött idő ugyanis a téli hónapokban ugrásszerűen megnő, ezért nem mindegy, mit szívnak be a lakók.

W. A.

A száraz lakások levegőjétől kiszáradnak a légutak, s ez növeli a légúti fertőzések kockázatát. A magas páratartalomban pedig a poratkák és a házigombák szaporodnak el, s okoznak allergiás betegségeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az ágynemű a poratkák ideális élőhelye: az elhalt, lehámló hámsejtekkel táplálkoznak a szövetszálak között. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
[/caption]„A házi poratka a magas páratartalmú, 17–25 Celsius-fokos környezetet szereti – mondja Balogh Katalin allergológus. – Mivel az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, leginkább az ágyneműkben, a plüssállatkákban és a különböző kárpitokban fordul elő.” Az allergiát kiváltó ok, hogy az atkák mikroszkopikus ürüléke a levegőbe kerül, amit a kárpitokból könnyű belélegezni. Ugyanezen az elven váltanak ki allergiát a levegőben a penészgomba spórái is. Ez a gomba a lakás nedvesebb helyiségeiben szaporodik el. Persze, nem kell külön szobákat keresni ahhoz, hogy a penészgomba jelei felfedezhetők legyenek: a külső falak sarkai, csempefúgák, virágföldek, a környezetnél hidegebb fallal érintkező bútorok is áldozatául eshetnek.

Király Tamás gépészmérnök szerint a páramentesítésre az időnkénti szellőztetés csak átmeneti megoldás. Jobbak a szellőztetési rendszerek, amelyek folyamatos levegőáramlást tesznek lehetővé anélkül, hogy a belső hőmérséklet csökkenne.

A poratkákat gyakran ki kell mosni a szövetből

A kárpitokat, az ágyneműket, de még a plüssállatokat is rendszeresen tisztítani kell, hogy az atkák és ürülékük kitisztuljon a szövetszálak közül. A gyerekek állatkáit is érdemes havonta kimosni.

Az atkák fagyasztása is célravezető, de ez csak megöli, eltávolítani nem tudja őket a szövetből. Ezért a mosást mindenképpen érdemes megejteni. Porszívózással az atkák kiválóan begyűjthetők, de csak akkor, ha a gépen megfelelő szűrő van. Használjon vizes porszívót vagy speciális, úgynevezett HEPA szűrős készüléket! És itt az ideje a légkondicionálók szűrőjét is megtisztítani.

Az atkák fagyasztása is célravezető, de ez csak megöli, eltávolítani nem tudja őket a szövetből. Ezért a mosást mindenképpen érdemes megejteni. Porszívózással az atkák kiválóan begyűjthetők, de csak akkor, ha a gépen megfelelő szűrő van. Használjon vizes porszívót vagy speciális, úgynevezett HEPA szűrős készüléket! És itt az ideje a légkondicionálók szűrőjét is megtisztítani. Az ágynemű a poratkák ideális élőhelye: az elhalt, lehámló hámsejtekkel táplálkoznak a szövetszálak között. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ ágyban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva