Egészség

2008.11.24. 06:00

Gyenge szervezetet támad a kór

Orrcsepp, százas papírzsebkendő, C-vitamin és lázmérő – az ősz hagyományos kellékei. Októberben kezdődik a téli betegségek időszaka. Néhány tanács betartásával azért kordában tartható a nátha.

Dreissiger Ágnes

A téli meghűlés nem egyenlő az influenzával. Az előbbi, nagyobb kategóriába több kisebb csoport tartozik: a náthával és köhögéssel járó betegség, a hasi tünetekkel, hasmenéssel, hányással járó kór és az influenzaszerű megbetegedések. Ahogy Kertai Aurél háziorvos mondja: mind hasonló tünetekkel kezdődik. Néhány nap elteltével derül ki, hogy „csak” nátháról vagy többről van-e szó. Közös bennük, hogy mindegyik ellen hasonlóan lehet védekezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A legtöbb esetben nincs szükség erős gyógyszerekre, a hagyományos módszerek is segítenek kilábalni a kórból. FOTÓ: AS
[/caption]„Ha az illetőnek megfelelő az egészségügyi állapota, azaz nincs legyengülve az immunrendszere, változatos, vitamindús étrenddel él, akkor már sokat tett a betegség elkerüléséért” – véli a háziorvos. Ha mégis elkaptuk a bajt, az elején csak tüneti kezelés jöhet szóba: lázcsillapítás, köpetoldók alkalmazása. „Két-három nap után, ha a tünetek nem javulnak, netán súlyosbodnak, akkor válik el, melyik, korábban említett típus vonatkozik ránk. Eszerint lehet célzott kezelést alkalmazni” – magyarázza Kertai Aurél.

Bozó Zsolt természetgyógyász szerint az egyik legfontosabb a vitaminpótlás és a kiegyensúlyozott táplálkozás. „A megelőzésben segíthet a rendszeres langyos-sós fürdő: fél kád vízhez egy kiskanál só kell. Negyed óra után gyors törülközés, és jól felöltözve bújjunk ágyba!” A természetgyógyász gyógynövényeket is ajánl arra az esetre, ha a felépülésre kell fókuszálni: „a fahéj és a szegfűszeg segíti a gyógyulást. Ezekből akár forralt bort is készíthetünk, csak arra kell figyelni, hogy forraljuk el az ital alkoholtartalmát. A lényeg ugyanis a meleg, fűszeres ital”.

A túl meleg öltözék nem segít távol tartani a bacilusokat

A háziorvos szerint az alábbiakat érdemes megfogadni:

A napi hőmérséklet-ingadozás igen nagy lehet, ezért fontos a réteges öltözködés. Bár a meghűlést vírusok okozzák, betegséget csak az átfázott, legyengített immunrendszerűeknél váltanak ki. A túlzottan meleg öltözet sem tesz jót. A felhevült testről hidegben lekerülő kabát gyors megfázáshoz vezethet.

Náthaidőszakban különösen fontos az egészséges életmód. A sport még nagy hidegben is jót tesz. Napi fél óra séta friss és tiszta levegőn kifejezetten jótékony hatású. Fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, már csak ezért is, mert zöldségeink, gyümölcseink ilyenkor értéktelenebbek, ezért vitaminkészítmények szedésére is szükség lehet.

A meghűléses megbetegedés egyik válfajáról, az influenzaszerű betegségekről különösen sok szó esik. A korábbi évekhez képest alattomosabb influenzajárványra kell számítani idén. Az Egészségügyi Világszervezet húsz éve most először változtatta meg az oltóanyag összetételét. A tavalyi nyolcezer megbetegedéssel szemben idén kétszer ennyit jósolnak a szakemberek. Ennek oka, hogy az idei vírus az eddigiektől eltér, így az emberek szervezete kevésbé lesz ellenálló.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa szerint az influenza jellemzően december és március között jelenik meg hazánkban. Ennek megfelelően a védőoltásokat már kora ősszel be kell adatni. Mivel az előző évi vakcina adta védettség jelentősen csökken, s az oltóanyag is változik, az injekciót mindig érdemes újra kérni.

A komoly járvány elkerülése érdekében a szakember szerint a lehető legtöbb embert be kellene oltani. A 65 év felettiek és a krónikus betegek mindenképpen oltassák be magukat! – tanácsolja Kertai Aurél. „Közülük is főleg azok, akiknek vérnyomásgondjaik vannak, cukorbetegek vagy légúti betegségben szenvednek.” A tapasztalat szerint a középkorúak oltatják be magukat legritkábban. A náthát egyébként jellemző módon épp ez a korosztály kapja el leginkább: akinek a gyermeke valamilyen közösségbe jár, jó eséllyel viszi haza a kórt.

Ne vegye félvállról a náthát!

A náthát vírus okozza, ám hogy a szervezet ellen tud-e állni a kórokozóknak, sok mindentől függ. A közhiedelemmel ellentétben a meghűlést nem a hideg vagy a szervezet lehűlése okozza, ezt igazolja, hogy nyáron is meg lehet fázni, és a hideg tél önmagában nem fokozza a meghűlések gyakoriságát. A befolyásoló tényezők közé tartozik a vírusok száma, fertőzőképessége, bizonyos meteorológiai tényezők, és hogy milyen testi-lelki állapotban vagyunk. A hirtelen lehűlés – például egy kiadós eső esetén – csökkentheti a szervezet ellenálló képességét, amely ily módon valóban hozzájárulhat a nátha kifejlődéséhez, ám aki kellően edzett, nem hűl meg egy váratlan felhőszakadástól.

A napi hőmérséklet-ingadozás igen nagy lehet, ezért fontos a réteges öltözködés. Bár a meghűlést vírusok okozzák, betegséget csak az átfázott, legyengített immunrendszerűeknél váltanak ki. A túlzottan meleg öltözet sem tesz jót. A felhevült testről hidegben lekerülő kabát gyors megfázáshoz vezethet.

Náthaidőszakban különösen fontos az egészséges életmód. A sport még nagy hidegben is jót tesz. Napi fél óra séta friss és tiszta levegőn kifejezetten jótékony hatású. Fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, már csak ezért is, mert zöldségeink, gyümölcseink ilyenkor értéktelenebbek, ezért vitaminkészítmények szedésére is szükség lehet. A legtöbb esetben nincs szükség erős gyógyszerekre, a hagyományos módszerek is segítenek kilábalni a kórból. FOTÓ: AS beteg -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva