Egészség

2008.11.30. 11:48

Lassítja az öregedést, megvéd a ráktól

A szervezet működése közben a sejtekben olyan szabad gyököknek nevezett anyagok keletkeznek, amelyek a sejtek öregedéséhez vezetnek. Ez az úgynevezett oxidatív stressz.

Wlcsek A.

Bizonyos mennyiségben a szabad gyökök ellen a szervezet is védekezik, de az általa megtermelt antioxidánsok sosem lesznek meg kellő mennyiségben. Ezért a test öregszik, megbetegszik, az életmódtól és az öröklött tulajdonságoktól függően mindenkinél más mértékben. A szabadgyökök sejtkárosító hatása a szervezetben sokféleképpen megjelenik. Szívproblémák alakulhatnak ki, gyulladásos bőrproblémák jelentkezhetnek, de az agyvérzés, az asztma, a diabétesz, és különösen a daganatos elváltozások esélye nő meg.

Diót, húst és szezámmagot egyen

Magas szeléntartalma van a szárnyas- és vöröshúsoknak, a tenger gyümölcseinek, a szezámmagnak, a búzacsírának, a teles kiőrlésű gabonáknak, és a diónak. Ezek fogyasztása mellett a megelőzési céllal szedett táplálék-kiegészítők napi dózisa az endokrinológus ajánlása szerint ne legyen több napi ötven mikrogrammnál. Ennél nagyobb mennyiség szedése esetén orvosi ellenőrzés szükséges.

Ezen tünetek közül leginkább a szívproblémák és agyi stroke ellen alkalmazza a népi gyógyászat a fokhagymát, mely a közhiedelem szerint télen a vírusokat is távol tartja. Az illatanyagokban gazdag fűszernövény ereje a szelénben rejlik – tudtuk meg Balázs Csaba endokrinológustól. A nyomelem nevét Selene Holdistennőről kapta, aki többek között a termékenység istene is. Elnevezése azért is találó, hiszen a szelén mind a női, mind a férfi termékenységre kedvező hatással van, s így annak hiánya termékenységi problémákat okozhat. A British Journal of Urology című folyóiratban közölt kutatási eredmények kimutatták, hogy a vizsgált 64 meddő, vagy csökkent nemzőképességű férfi esetében napi 100 mikrogramm szelén 3 hónapig történő szedésével javult a férfiak nemzőképessége.

A nők esetében azért is fontos a szelén jelenléte a szervezetben, mert hiánya a magzatoknál szívfejlődési rendellenességekhez vezethet. A szelén szerepe a későbbi életszakaszban is kulcsfontosságú a szívizomzat védelmének szempontjából.

Számos nemzetközi kutatás bizonyította emellett a szelén öregedést csökkentő és immunerősítő hatását is. A magasabb szelénellátottságú országokban bizonyítottan nagyobb az átlagéletkor, és a nagyobb influenzajárványok idején ezeken a helyeken kevesebben betegednek meg, mint máshol. Két amerikai egyetem független vizsgálata szerint pedig az orvosi felügyelet mellett szedett nagyobb mennyiségű szelén közel ötven százalékkal csökkenti egyes daganatos megbetegedések (például vastagbél-, prosztata-, és tüdőrák) miatti halálozások esélyét.

Wlcsek A. Diót, húst és szezámmagot egyen Magas szeléntartalma van a szárnyas- és vöröshúsoknak, a tenger gyümölcseinek, a szezámmagnak, a búzacsírának, a teles kiőrlésű gabonáknak, és a diónak. Ezek fogyasztása mellett a megelőzési céllal szedett táplálék-kiegészítők napi dózisa az endokrinológus ajánlása szerint ne legyen több napi ötven mikrogrammnál. Ennél nagyobb mennyiség szedése esetén orvosi ellenőrzés szükséges. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva