Egészség

2008.11.16. 04:33

Nem a fogtündér dolga ápolni a fogakat, mégis sokan ezt hiszik

Számos tévhit él még a köztudatban a helyes fogápolással kapcsolatban. A hazai fogorvosok tapasztalatai szerint a magyarok fogápolási szokásai nem kielégítőek, ezért igen gyakori a hiányos, rossz állapotú fogsor. Ennek természetesen nem egyedüli okozói a máig élő tévhitek, de azok nem is enyhítenek a jelenlegi állapotokon.

Wlcsek

„Az egyik leggyakoribb téves elképzelés, hogy a fogmosást egy alma elrágcsálása kiválthatja – mondja Tóth György fogszakorvos. Az almaevéskor azonban csak a harapás miatti mechanikai tisztítás jelentkezik, ám a szájüregben zajló biokémiai folyamatok hosszú távon károsítják a fogakat. Emellett nagyon sokan tévesen azt hiszik, hogy a fogszuvasodás a sok cukorfogyasztás következménye. Ez természetesen nem igaz. A szuvasodás a rossz szájhigiéne következménye, melyek kizárólag a rendszeres és alapos fogmosással lehet megakadályozni. Ennek értelmében ajánlott naponta háromszor fogat mosni, s lehetőség szerint legalább esténként fogselymet, szájvizet használni.”

A szakember kiemelte, hogy gyakran találkozik még azokkal a téves elképzelésekkel is, miszerint a terhesség alatti, illetve az időskori fogvesztés természetes folyamat. „A várandósság alatt nem törvényszerű a fogazat romlása. Ehhez azonban tudni kell, hogy a terhességre való felkészülésnek része a fogazat rendbetétele is. A gyermekvárás hormonális változásai miatt ugyan kialakulhat úgynevezett terhességi ínygyulladás, de ez a baba megszületése után elmúlik. Sajnálatos módon sokan a fogvesztést is az öregséggel járó problémának tekintik. Pedig a mai technikai lehetőségek mellett a fogak akár az élet végégig kitarthatnának.” Ugyanilyen hiányosságként említette Tóth György azt is, hogy a szülők hajlamosak kevés figyelmet szentelni gyermekeik tejfogainak ápolására. Pedig az elhanyagolt tejfogak gyakran elhanyagol maradandó fogakat eredményeznek, és a gyermekek sem sajátítják el a megfelelő fogmosás igényét, technikáját.

Wlcsek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva