Egészség

2008.11.02. 15:10

Óriási gyógyerő apró cseppekben

Már-már alig hihető, mennyi jótékony tulajdonsága van a propolisznak. Mégis tény, hogy ez a természetes vitaminbomba a leghatékonyabb immunerősítők között is dobogós helyet foglal el.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Minden méztípusnak van egy jellemző tulajdonsága, de mind egyformán egészséges – ahogy a propolisz is. FOTÓ: KOVÁCS TIBOR
[/caption]A méhek a kaptáron keletkezett repedések betapasztásához és annak fertőtlenítéséhez használják a propoliszt, amit leginkább a fűzfa ragadós váladékából állítanak elő. A propolisz a természet egyik legnagyszerűbb multivitaminja: B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, valamint egyebek között káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. A benne található antioxidánsok lassítják a sejtek öregedését, segítenek megelőzni a rákos elváltozások kialakulását. A propolisz hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a méheknél – annak ellenére, hogy egészen szűk helyen olyan sok állat él együtt – rendkívül ritkán fordulnak elő az egész kaptárt érintő járványok.

Könnyű túladagolni!

A szükséges mennyiséget az oldatban, cseppenként számolva a legegyszerűbb kimérni. A propoliszt könnyen túl is lehet adagolni, ennek tünetei a duzzadt szem, az alacsony vérnyomás, a csalánkiütés. (Ilyenkor elég csak abbahagyni a propolisz alkalmazását, és a tünetek néhány napon belül elmúlnak.) Az ajánlott adag naponta testsúly-kilogrammonként 10 milligramm. Aki nem akar a számolgatással foglalkozni, inkább szedje a készítményt csak esetileg, egy-egy problémára!

A propolisz méhészeteknél, mézboltokban, bioboltokban számos kiszerelésben kapható. Legelterjedtebb felhasználási módja a tinktúra vagy mézbe keverve – mindkettő otthon is könnyen megcsinálható. A kis csomagban kapható propolisz hűvös, nem túl napfényes helyen (például hűtőszekrényben) akár két évig is eltartható. Rendszeresen szedve erősíti az immunrendszert, növeli az erek rugalmasságát, csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek előfordulásának esélyét. Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott torok- és mandulafájdalmak vagy légcsőhurut esetén alkalmazni. A propolisz rendszeres szedése vagy nagyobb mennyiség bevétele előtt nagyon fontos meggyőződni róla, hogy nem vált-e ki allergiás reakciót. Ez főleg pollenallergiásokra igaz, nekik az első egy-két alkalommal csak nagyon minimális mennyiséget szabad bevenniük.

A különféle propoliszkészítmények azonban nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatók, és rövid időn belül látványos javulást hoznak. Az egyik leggyakoribb felhasználási módja: bőrbe masszírozni propoliszos krém formájában. Nagyobb koncentrációban sebekre tehető, kisebb koncentrációban reumás, ízületi- vagy izomfájdalmak csökkenthetők vele. A nyálkahártya különböző sérüléseire a propoliszcsepp kiváló ecsetelő, ezért fogászati beavatkozások, herpesz, afta esetén is érdemes kipróbálni.

A házi ecsetelő elkészítése egyszerű, de egy hetet állnia kell

Tinktúrát, azaz propoliszoldatot egyszerű gyógyszertári alkohol segítségével készíthetünk. Egy pici üvegbe szórjon némi propoliszt, majd öntsön rá annyi alkoholt, amennyi ellepi! Jól zárja le, és hagyja oldódni legalább egy hétig! Naponta egyszer alaposan rázza fel! Amikor az oldat egynemű lett, óvatosan öntse le addig, amíg az alján maradt üledék nem kerül bele. Az oldatot semleges krémbe is keverheti, akkor könnyebb a bőrbe masszírozni. Teába csepegtetve ügyeljen rá, hogy ne legyen túl forró! A napi adag kimérve egy teáskanál mézbe téve is elfogyasztható, ezért érdemes adagonként készíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva