Egészség

2008.11.23. 10:10

Szabaduljon meg a fájdalmaktól!

Szőke Marianna a pilates magyarországi meghonosítója. Nyolc éve nyitotta első fitneszszalonját, négy éve megalapította pilates-akadémiáját. Tanítványai a világ minden táján oktatják a gyakorlatokat.

Varga Brigitta

– Hogyan ismerte meg a pilates tornát?
– Dundi kislány voltam, amikor tizenöt évesen, pár gimnáziumi barátnőmmel összeálltunk és tornázni kezdtünk egy aerobik-kazettára. Nekem annyira megtetszett, hogy elkezdtem komolyan foglalkozni a fitnesszel és az egészséges táplálkozással. Aztán hat éve meglátogattam édesapámat, aki Kanadában él. Ott láttam meg egy edzőteremre kiírva: pilates. Bementem az órára, megcsináltam a gyakorlatokat, de semmi különöset nem éreztem. Másnapra viszont olyan izomlázam lett, amilyen azelőtt sosem volt. Rájöttem, hogy kincset találtam. Felvettem a kapcsolatot az amerikai fitneszszövetséggel, odakint elvégeztem egy tanfolyamot, az anyagokat lefordítottam magyarra, és még abban az évben elkezdtem itthon oktatni.

– Mi a lényege e tornának?
– Ez egy légzéstechnikán alapuló, lassú, kontrollált mozgás. Úgynevezett mélyizomtorna. A jóga alapjaira épül, de annál dinamikusabb. A test mellett az idegekre is jótékonyan hat, hiszen a külvilágot kikapcsoló, kellemes zenére végezhető gyakorlatokról van szó. A módszer Josef Pilates nevéhez fűződik, aki hétszázötven gyakorlatot talált ki. Én ötszázötvenet ismerek és oktatok.

– Kiknek ajánlott a pilates?
– Akiknek problémájuk van a tartásukkal, gyakran fáj a derekuk, a hátuk, a lábuk, vagy csak szeretnének a felesleges kilókból leadni egy kicsit. Jó hatással van az ízületi és reumatikus panaszokra is. A pilates csökkenti a stresszt, növeli az energiaszintet. Ezt a fajta tornát nemtől és kortól függetlenül bárki megtanulhatja. Ráadásul minden korosztálynak, súlycsoportnak, minden betegségre össze lehet állítani egy speciális programot. A baj az, hogy sokan feladják az első néhány alkalom után. Fáj a karjuk, a hátuk, s azt gondolják, mindez a pilates miatt van, holott ez egyszerű izomláz. Ahogy a test erősödik – egy-két hónap után –, megszűnnek a panaszok, s egyre könnyebb lesz a mozgás. Hasonló ez, mint a gyógytorna: amikor valaki nem tudja felemelni a karját, addig edzik, amíg már fájdalom nélkül is sikerül. De abbahagyni nem szabad. A pilates további előnye, hogy otthon is végezhető. Van videokazetta, és készül DVD is.

Névjegy

Szőke Marianna

Született: 1973. március 24.

Zene: minden, ami amerikai

Kedvenc étel: túrógombóc

Honlap: www.body-soul.hu

– Az egészséges étkezés híve.
– Tizennégy éve vegetáriánus vagyok. Ha van időm, főzök, biosüteményeket alkotok. Összeállítottam egy életmódkönyvet is a pilatesről, az egészséges táplálkozásról és a stresszoldásról. Úgy gondolom, hogy ez a három egybefonódik. Egyedüli káros szenvedélyem a kávé.

– A magánéletben is ilyen sikeres?
– Férjnél vagyok 16 éve. Szeretnénk hamarosan gyermeket. Mivel sokat utazom, nagyon fontos a párom segítsége és támogatása. Úgy tervezem, hogy a családom is velem jön majd a világ különböző pontjaira, hogy ott lehessenek, ahol én.

– Hogyan tud kikapcsolódni?
– Szeretem az ezoterikus és az egészséges életmóddal kapcsolatos könyveket. Imádom a növényeket. Szeretek elmélyedni a természetben. A madarak csicsergése, a természet színei, a levegő illata, a mezők nyugtató csendje békével tölti el a szívemet.

– Mi az életfilozófiája?
– Egészséges csak úgy lehetsz, ha lelkileg, fizikailag is rendben vagy. Nagyon fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és a pozitív gondolkodás. Éld úgy az életed, hogy elhiszed: amit eltervezel, az úgy is lesz! Tedd meg az apró lépéseket érte, legyen benne a lelkedben, és akkor lesz erőd végigcsinálni bármit! Ne csak álmodj az életről: éld az álmaidat!

– Milyen tervei vannak a közeljövőben?
– Los Angelesben szeretnék szalont nyitni. Reményeim szerint hollywoodi sztárokat is oktathatok majd. Nagy álmom a Body’n’Soul hálózat kiterjesztése Amerikára és az arra nyitott európai városokra.

A pilates hazánkban

Az ország szinte minden nagyvárosában találhatók központok, ahol a gyakorlatokat bárki elsajátíthatja. A foglalkozásokért 700–800, drágább helyeken (a fővárosban és néhány megyeszékhelyen) 1200–1500 forintot kell fizetni óránként. A legjobbak a kiscsoportos foglalkozások. Ezeken maximum tízen vesznek részt, s ki lehet alakítani személyre szabott programot is.

Született: 1973. március 24.

Zene: minden, ami amerikai

Kedvenc étel: túrógombóc

Honlap: www.body-soul.hu A pilates hazánkban Az ország szinte minden nagyvárosában találhatók központok, ahol a gyakorlatokat bárki elsajátíthatja. A foglalkozásokért 700–800, drágább helyeken (a fővárosban és néhány megyeszékhelyen) 1200–1500 forintot kell fizetni óránként. A legjobbak a kiscsoportos foglalkozások. Ezeken maximum tízen vesznek részt, s ki lehet alakítani személyre szabott programot is. Az órák ilyen, ráhangolódást is segítő légzőgyakorlatokkal kezdődnek. FOTÓ: DARNAY KATALIN PILATES -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva