Egészség

2008.11.06. 12:36

Továbbra is a fű az élen

Új korszakába lépett Európában a kábítószerhelyzet: a korábbi évek növekedési tendenciája után most a stagnálás jelei is mutatkoznak a fogyasztásban – derül ki az Európai Unió lisszaboni kábítószerügyi központjának (EMCDDA) 2008-as jelentéséből.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignright" width="235"] Megközelítőleg 71 millió európai fogyasztott már életében cannabist. FOTÓ: WIKIPÉDIA
[/caption]Az anyag a droghasználatra vonatkozó nemzeti adatokat és a probléma kezelésére hozott intézkedéseket elemzi az EU 27 tagállamában, valamint Horvátországban, Törökországban és Norvégiában.

Megközelítőleg 71 millió európai fogyasztott már életében cannabist. Ma ez a legelterjedtebb kábítószer, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint csökkenni látszik a népszerűsége – derül ki a jelentésből. A cannabis után a stimuláns szerek – amfetamin, extasy, kokain – a leggyakrabban fogyasztottak. Az anyag megállapítja, hogy az amfetamin és az extasy esetében stabilizálódás, illetve némi csökkenés, a kokainnál viszont további növekedés látható néhány országban. A heroinhelyzettel kapcsolatban elmondható, hogy megállni látszik a korábban tapasztalt javulás, ugyanakkor járványszerű növekedésre nem kell számítani.

Magyarország összességében továbbra is a kevésbé „fertőzött” országok közé tartozik, ami a droghasználatot illeti. Itthon is a cannabis a legtöbbek által fogyasztott szer, de használata uniós összehasonlításban elmarad a többi országétól. Az amfetamin és az extasy terén a középmezőnyben helyezkedünk el. A heroin- és a kokainfogyasztás arányait tekintve alacsony, bár az utóbbiban nálunk is tapasztalható némi növekedés. A jelentés szerint hazánkban évente körülbelül tízezren részesülnek kezelésben drogproblémák miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva