Egészség

2008.12.03. 15:46

A gyógyszeripar pár éven belül az időeltolódással is megbirkózik

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, amely orvosolhatja az időeltolódás okozta alvászavart . A szerrel – ami néhány éven belül piacra kerülhet – vissza lehet állítani a szervezet természetes alvási ritmusát.

BAMA

A készítmény átállítja a szervezet természetes mélypontját és a melatonin (alváshormon) felszaporodását a testben - foglalta össze a gyógyszer hatását a hirado.hu, a BBC jelentése alapján. A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint a kísérletek igazolták, hogy a szer segít az alvászavartól szenvedőknek gyorsabban elszenderedni és hosszabb ideig aludni. A szakértők azt állítják, hogy örvendetes alternatívája lehet az olyan nyugtató hatású, de függőséget okozó szereknek, mint például a benzodiazepinek. Az új gyógyszer emberek millióinak (többek között több műszakban dolgozóknak, légi járatok személyzetének, turistáknak vagy futballcsapatoknak) hozhat megkönnyebbülést - véleményezte a tanulmány Daniel Cardinali, a Buenos Aires-i Egyetem tudósa.

  A kísérletek során 450 embert tartottak öt órával hosszabb ideig ébren, mint rendesen, ezzel teremtették meg a más időzónába való átlépés körülményeit. Akik bevették a szert, 30 perctől akár közel két órával is többet aludtak, mint a kortollcsoport tagjai, akik hatástalan gyógyszert kaptak. A természetes melatonin (a „sötétség hormon”, amely éjjel szaporodik fel a szervezetben) népszerű kezelési mód az időeltolódástól alvászavarosok számára. A kutatók azonban rámutattak, hogy a melatonintabletták hatása, tisztasága és megbízhatósága nem szabályozott. Más módon hathatnak egy éjszakai műszakosra, mint egy időzóna-átlépés miatt álmatlanságban szenvedőre. Az esetleges káros hatásokról további vizsgálatokat végeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva