Egészség

2008.12.11. 05:03

Citrom, narancs: a téli étrend kötelező részei

Amikor az itthon termett gyümölcsökből már kevés van, és a vitamintartalmuk is lecsökkent, eljön a téli déli gyümölcsök – a citrom, a narancs, a grapefruit – ideje.

Dreissiger

Ezek mindegyike bőségesen rejt hasznos dolgokat. Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma: a narancs a téli C-vitamin-forrásaink legfontosabbika. A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő tulajdonságánál fogva pedig a hiányzó szerves sókat pótolja, s segít azokat a szervezethez kötni.

A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s megszüntetheti a székrekedést. Antioxidánsai rákmegelőző hatásúak. Ruténtartalma a hajszálerekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen érdemes narancsot nassolni, hiszen már az illata is élénkít, jó kedvre derít.

A vérnarancsok valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik, de jótékony hatásuk bőven akad. A héj és a gyümölcshús a piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönheti. Az antocián bizonyítottan gyulladásgátló, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatású. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású, enyhíti a nőgyógyászati panaszokat, és véd a vírusok és baktériumok ellen. A narancs természetes antibiotikus hatása megelőzi a fertőzéseket, de fájdalomcsillapítóként is hasznosítható. A paraziták okozta fertőzések kezelésére a grapefruit mag kivonata is kitűnő. A gyümölcs emellett rendkívül jó méregtelenítő, és erősíti az immunrendszert.

Dreissiger Narancs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva